Pestera Muierii

Pestera Muierii

0 242

Raul Galbeni a creat in Depresiunea Getica a Olteniei cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania: Pestera Muierii.
Intre miile de pesteri ale Carpatilor, putine au un trecut atat de bogat in intamplari ca Pestera Muierilor de la Baia de Fier.
Numele de Pestera Muierilor, asa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri stravechi, bantuite de razboaie, pe cand barbatii plecau la lupta impotriva celor care le incalcau tara, femeile si copiii se ascundeau in aceasta pestera.
Zona pesterii deschisa vizitatorilor are un traseu nu foarte dificil, asa ca, de la copii la oameni in varsta, toti se pot bucura de minunile create de natura in inima muntelui.
Desi la intrare se specifica faptul ca au acces maxim 100 de vizitatori intr-un grup, de cele mai multe ori grupurile sunt mai mari, gratie bunavointei omului care rupe biletele la intrare. Cei mai multi fiind interesati sa se fotografieze cu stalactite si stalagmite si nu sa afle ca pentru formarea unui metru de stalactita e nevoie de 10.000 de ani.
In stanga, sub feeria proiectata a reflectoarelor, apare ceea ce vizitatorii au numit Sala Altarului. Imaginea unui sacrificiu practicat de homo sapiens, asa cum l-a practicat in mileniile trecute, este revitalizata de imaginea Stancii insangerate in care scurgerile de oxid de fier au dat dantelariei o finete inegalabila.
La cativa metri, intr-o sala inalta si larga se afla reconstituit scheletul unui Ursus spelaeus din dinastia imparatilor acestei pesteri in epoca paleolitica. La cativa pasi, podeaua este presarata cu numeroase bazinete, uneori pline cu apa, mai ales primavara. Aceasta zona poarta numele de Bazinele Mari. La alti cativa zeci de metri, intr-o sala spatioasa, o formatiune stalagmitica imbracata parca in mantie orientala, cu fes pe cap, aminteste de Turcul care a imprumutat numele sau acestei sali – Sala Turcului. Aici, stalagmite uriase, cruste parietale, domuri, concretiuni de tavan iau forme ciudate, motiv pentru care au fost numite: Cadana, Mos Craciun, Dropia, Domul Mare, Uliul Ranit.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.