PESTERILE ROMANIEI – POTENTIAL TURISTIC (III)

PESTERILE ROMANIEI – POTENTIAL TURISTIC (III)

0 424

PESTERILE ROMANIEI – POTENTIAL TURISTIC (III)

Pestera
La antipodul noptii, atat de perfecta in puritatea ei, se afla lumina a carei definitie adevarata numai in adanc se poate da. Cu atat mai mult ca cat orice descriere in lumea “ tenebrei”, reclama aportul acelui fascicol luminos desprins parca candva din firul Adrianei.
Confruntarea dintre intuneric si lumina, cu retragerea si avansarea uneia in fata celeilalte, genereaza o atmosfera ireala, de basm si adanca reverie.
Un adevarat spectacol de lumini si umbre, de sunete si lumina intiparite pentru totdeauna in memoria celor care au coborat in adancurile acestor adevarate temple naturale.

PESTERI DE IMPORTANAT TURISTICA DIN ROMANIA –
PESTERA RATEI – MUNTII BUCEGI
Monument al naturii din Parcul Natural Bucegi.

Accesul se realizeaza dinspre sud, prin Pietrosita, unde se poate ajunge cu trenul sau cu masina, continuandu-se apoi pe DN 71, tronsonul Pietrosita -Sinaia. Dupa aproape 8 km, in dreptul satului Pucheni, se ajunge la confluenta Ialomitei cu Ialomicioara.
In acest loc, o sosea asfaltata se ramifica spre stanga, urmand Valea Ialomitei si mergind spre marea cariera de calcar de la Lespezi. Dupa circa alti 8 km dupa ce se lasa in dreapta intersectia spre Tabara Cerbu si Dobresti, se traverseaza valea inspumata a Rateiului.
Pentru calatorul care merge pe jos, acesta este momentul in care, sporindu-si atentia, dupa inca 150 m, pe stinga, trebuie sa urmeze o poteca ce se desprinde din drumul asfaltat si urca voiniceste, de-a lungul tevii care transporta apa captata chiar din pestera. Se merge pe poteca pret de 10-15 minute pina ce aceasta ajunge in drumul forestier din portiunea inferioara a Vaii Rateiului. Pe acest drum forestier se poate ajunge si cu masina, direct din drumul asfaltat de pe Valea Ialomitei. Se continua deplasarea pe drumul forestier, spre stinga, si dupa inca un km, pe dreapta, de data aceasta, apare o poteca bine intretinuta de catre cei care au in grija captarea de apa, drum care, dupa inca cinci minute, conduce chiar la gura pesterii.

Pestera Ratei – rezervatie naturala mixta (geologica – geomorfologica, speologica)
Rezervatia cuprinde Sistemul carstic Ratei de pe valea Rateiului:
– Cheile Rateiului (monument ale naturii), chei meandrate cu un numar de 17 pesteri de mici dimensiuni, care reprezinta foste pierderi fosile ale raului Ratei si sistemul endocarstic pestera Ratei (monument al naturii).
Reprezentanta endocarstului din Muntii Bucegi, unul dintre masivele cunoscute prin intensitatea activitatilor de tip turistic la nivel national (si chiar international), este — Pestera Ratei. Este amplasata in versantul stang al paraului cu acelasi nume (Ratei), ce se uneste cu Ialomita amonte de localitatea Dobresti.
Pestera Ratei formata din galerii meandrate, dispuse pe trei etaje (unul activ si doua fosile), cu o dezvoltare de cca. 8000 m si o denivelare de +67 m, este o pestera gigantica si reprezinta cel mai important fenomen endocarstic din Bucegi. Este printre putinele pesteri din Romania in care se intalnesc concomitent concretiuni de calcit, gips si aragonit. In diverse puncte ale pesterii se intalnesc stalactite fistulare, stalactite excentrice, gururi, perle de caverna, coralite, draperii, stalagmite lumanare, coloane si domuri. Spre deosebire de alte cavitati de mari dimensiuni, Pestera Ratei are un cavernament relativ modest. Doar Sala Mare ajunge la 30 m lungime si 10 m inaltime, iar majoritatea galeriilor cu latimi de 2 – 5 m, sunt orientate pe falii si diaclaze. In consecinta, frecventa sectiunilor inguste sau cu tavanul extrem de coborat este mare.
O atractivitate deosebita caracterizeaza Culoarul Meandrelor, unde adancirea pe verticala a raului a dat nastere la o succesiune geometrica de polite si niveluri de eroziune, remarcabila prin regularitatea ei.
Galeria cu GURURI, ne intampina cu o multime de “baraje”, serpuind intre un perete si altul, unind proieminentele planseului sau formatiunile calcitice apropiate. Apa de picurare si prelingere le umple adesea realizand imaginea unor fantani etajate, tacute si pline de nemiscatoare unde cristaline.
Raportate la desfasurarea golului subteran, speleotermele sunt putine. Peisajul este dominat de elementele morfologiei corozive si tectono – gravitationala ce dau, impreuna, acea nota de salbaticie proprie pesterilor cu o evolutie framantata.
Rateiul este o pestera complexa, destul de dificila, cu distan?e lungi ce trebuiesc parcurse si obstacole ce trebuiesc depasite. Fiecare obstacol in parte nu este neaparat foarte dificil, dar ele sunt numeroase, succedandu-se neintrerupt, avand ca rezultat inducerea unei stari de oboseala destul de avansata. Principala problema este insa orientarea, riscul de ratacire fiind permanent.

ATENTIE! – Intr-o pestera, se intra, chiar si pentru cei mai bine antrenati, insotiti de un ghid competent, cunoscator al pesterii.

Drum bun!

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.