PESTERILE ROMANIEI – POTENTIAL TURISTIC (V)

PESTERILE ROMANIEI – POTENTIAL TURISTIC (V)

0 354

PESTERI IN MASIVUL POSTAVARUL?????????????????????????????????????????????????????????


?


?Zgomotul in lumea subterana:


?


Referitor la acustica golurilor endocarstice se cere subliniata rezonanta deosebita a acestora, cu intensificarea la maximum a celor mai discrete zgomote. Daca saltul unui parau peste pietrele din albie pare la suprafata pamantului un murmur discret, in subteran acelasi salt seamana tumultului unei veritabile cascade.


?


Ca zgomotele produse in pesteri pot genera teama sau incantare este cat se poate de adevarat. Aici intra in discutie psihicul vizitatorului si circumstantele legate de accesul in subteran. Cand turistul se simte in siguranta, ferit de orice pericol, pe o poteca amenajata, revarsarea torentilor si vacarmul lor este departe de a insufla teama, ci dimpotriva se impune atentiei prin nota lui spectaculara.


?


Dar, cand parcurgi “ necunoscutul” haului din fata ta, calauzit de firul firav al unei lanterne, vuietul unui curs de apa subteran, al unei cascade, poate sa te trimita in vremurile ancestrale, in care omul era dominat de fortele necunoscute ale naturii.


?


Si atunci de ce?, de ce suntem atrasi? de astfel de experiente?


Omul, curiozitate si adrenalina, numeroasele si variatele obstacole, genereaza in sufletul multora sentimentul euforic al decoperitorului, a descifrarii unor taine incifrate in matricea noptii subterane.


?


PESTERI DE IMPORTANAT TURISTICA DIN ROMANIA


?


“O PESTERA PE SAPTAMANA”? astazi una din imediata apropiere a Brasovului, accesibila pentru toti amatorii de drumeti de weekend.


?


Am stabatut saptamana aceasta cateva trasee in Postavarul. Desi copacii nu mai au frunze, am gasit poieni stralucind in soare, in care iarba era mai verde decat in anotimpul cald, au aparut “nasturasii”, floricelele acelea mici si albe, primele? la? inceputul primaverii, au reaparut brandusele de toamana, alunii s-au incarcat cu “matisori”, aveam sentimentul ca sunt undeva la inceputul lui aprilie, si desi vremea da semne de schimbare poate mai puteti “fugi” in weekendul acesta intr-o zi de primavara ( “ochiul furtunii ierni care vrea sa vie”).


?


PESTERA? RASNOAVEI SAU PESTERA DIN VALEA FUNDATEI


?


Rezervatie naturala de tip speologic din Masivul Postavarul.??


?


Cai de acces: drumul modernizat Brasov – Poiana Brasov (sau oricare din potecile turistice care duc spre Poiana), drumul modernizat Poiana Brasov – Rasnov (sau poteca turistica), pana in Poiana Cristianului si de acolo la stanga pe poteca turistica marcata cu tringhi galben, cca. ½ ora pana la intrare.


Din orasul Rasnov: Rasnov? – Hotel Cetatea – Poiana Sub Padina? – Pestera Rasnoavei.


Marcaj cruce albastra pana la Poiana Sub Padina continuata cu dunga albastra.
Durata: 1 1/2 h; drum usor.


Un fenomen carstic rar intalnit – o puternica explozie hidraulica – a dus la deschiderea spre exterior a Pesterii din Valea Fundata, amplasata in bazinul vaii Fundata, situata la cca. 3.5 km de orasul Rasnov.


?


Deosebit de interesanta este cunoasterea genezei pesterii, specialistii considera ca au existat patru faze de constituire a golului endocarstic, dar acum sa vorbim, despre pestera ca loc posibil de vizitare.


?


Pestera din Valea Fundata se compune, in principal, dintr-o galerie aproape rectilinie, aflata in legatura cu fostul “castel de ape” subteran si Sala Mare, impresionanta prin dimensiunile ei (40 m lungime, 30 latime si 20 m inaltime).


Ponderea hotaratoare a valentelor atractive ale golului carstic se afla concentrate in aceasta sala de forma aproape patrata, din care se rasfira mici diverticole, puternic concretionate. Speleotermele se preling din tavanul inalt al salii, acoperindu-i peretii si planeul. Crustele de calcit, stalagmitele, stalactitele, coloanele, gururile dar si urmele marilor cataclisme subterane reliefate in prabusirile masive se intalnesc in “piata” pesterii.


?


Urmand raul subteran putem stabate sectorul amonte alcatuit dintr-o galerie ingusta, care in partea finala, prezinta o mica bucla si o salita ce face lagatura cu intrarea a doua, situata in Poienita Dracului.


?


ATENTIE! Pestera Din Valea Fundata (Rasnoavei), poate fi parcursa (cca. 380 m) numai cu echipament speologic special, cam in 3 ore. Primii 40 m, pana la primul put, pot fi parcursi doar cu o lanterna. Mai departe sunt stramtori, tarasuri si diaclaze foarte inguste.


Nu este recomandata celor cu claustrofobie. ???????????????????????????????????????????????????????


Drum bun!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.