Piata asigurarilor si preturile unisex

Piata asigurarilor si preturile unisex

0 342
 
Noile norme care intra in vigoare pe 21 decembrie prevad ca asiguratorii din Europa vor trebui sa perceapa, pentru aceleasi produse de asigurare, aceleasi preturi atat pentru femei, cat si pentru barbati, fara deosebiri pe criterii de sex, informeaza Comisia Europeana.
Aceasta inseamna ca primele de asigurare ar putea sa creasca sau sa scada pe termen scurt pentru anumite categorii de clienti, acestea urmand sa se echilibreze in timp. Aceasta schimbare are loc pe fondul hotararii pronuntate de Curtea de Justitie a UE conform careia primele diferite pentru barbati si femei, stabilite doar pe criterii de sex, sunt incompatibile cu principiul preturilor unisex prevazut in legislatia UE privind egalitatea de gen si cu Carta drepturilor fundamentale a UE.
"Egalitatea de gen este un drept fundamental in Uniunea Europeana, iar Curtea de Justitie a clarificat faptul ca acest drept se aplica si pentru stabilirea preturilor asigurarilor. Sectorul asigurarilor a avut la dispozitie mai mult de un an pentru a se pregati pentru trecerea la preturile unisex si, in toata aceasta perioada, Comisia Europeana a sprijinit adaptarea sectorului.Comisia va monitoriza punerea in practica a acestor noi norme de catre sectorul asigurarilor", a afirmat vicepresedintele Reding, comisarul UE pentru justitie.
In hotararea sa din 1 martie 2011 in cauza Test-Achats, Curtea de Justitie a UE a acordat timp asiguratorilor pana la 21 decembrie 2012 pentru a-si modifica politicile de stabilire a preturilor in vederea aplicarii unui tratament egal clientilor de sex masculin si de sex feminin in ceea ce privesste primele si prestatiile de asigurare.
Ca urmare a hotararii Curtii, vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, s-a intalnit, in septembrie 2011, cu reprezentantii principalelor companii de asigurare din UE pentru a discuta modul in care Comisia poate ajuta sectorul de asigurari sa se adapteze la hotararea Curtii. Drept urmare, la 22 decembrie 2011, Comisia a furnizat sectorului orientari concrete privind punerea in aplicare a hotararii.
 
Context
Cauza Test-Achats, inaintata de catre Curtea Constitutionala a Belgiei, facea referire la discriminarea pe criterii de sex in ceea ce priveste primele de asigurare. La 1 martie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a declarat nevalida incepand cu 21 decembrie 2012 o derogare de la legislatia UE privind egalitatea de tratament care permitea statelor membre sa mentina o diferentiere intre barbati si femei in ceea ce priveste primele si prestatiile pentru cei asigurati.
Directiva 2004/113/CE a Consiliului referitoare la egalitatea de tratament intre femei si barbati privind accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii (adoptata in unanimitate de Consiliul de Ministri al UE) interzice discriminarea directa si indirecta pe criterii de sex in afara pietei muncii.
Inainte de pronuntarea hotararii, articolul 5 alineatul (2) din directiva prevedea dreptul statelor membre de a deroga de la norma privind primele si prestatiile unisex in ceea ce priveste contractele de asigurare. Toate statele membre au facut uz de aceasta derogare pentru o parte din contractele de asigurare sau pentru totalitatea acestora.
Spre exemplu, legislatia belgiana include o derogare pentru asigurarea de viata. Acesta a fost, de fapt, un litigiu privind legalitatea derogarii acordate de Belgia care s-a aflat la originea hotararii Curtii Europene de Justitie in cauza Test-Achats. Curtea a constatat ca derogarea de la norma privind primele si prestatiile unisex prevazuta la articolul 5 alineatul (2) este incompatibila cu scopul directivei si, prin urmare, cu Carta drepturilor fundamentale a UE. Curtea a hotarat ca, incepand cu 21 decembrie 2012, derogarea este nevalida.
Hotararea in cauza Test-Achats nu inseamna ca femeile vor plati intotdeauna aceleasi prime de asigurari auto ca si barbatii.
In prezent, un tanar sofer prudent plateste mai mult pentru asigurarea auto doar pentru ca este barbat. In temeiul hotararii, asiguratorii nu mai pot utiliza doar criteriile de sex ca unic factor de risc determinant pentru a justifica diferentele in ceea ce priveste primele individuale. In schimb, primele platite de catre soferii prudenti – barbati si femei – vor continua sa scada pe baza comportamentului lor individual la volan. Hotararea nu afecteaza utilizarea altor factori legitimi de evaluare a riscului (cum ar fi, de exemplu, varsta sau starea de sanatate), iar pretul va continua sa reflecte gradul de risc.
Sexul este un factor determinant de evaluare a riscului pentru cel putin trei mari categorii de produse: asigurari auto, asigurari de viata/anuitati si asigurari private de sanatate. In toate cele trei categorii, este probabil ca tranzitia spre preturi unisex sa aiba consecinte in ceea ce priveste primele si/sau prestatiile la nivel individual pentru barbati si femei. In functie de produsul in cauza, primele ar putea creste sau ar putea scadea pentru anumite categorii de consumatori.
Sectorul asigurarilor este competitiv si inovator, sustine Comisia Europeana. Acesta ar trebui sa fie in masura sa efectueze aceste ajustari si sa ofere clientilor produse unisex atractive fara sa provoace un impact nejustificat asupra nivelului general al preturilor. Reducerile de pret care rezulta din aplicarea preturilor unisex ar trebui sa se rasfranga asupra clientilor cu acelasi nivel de echitate ca in cazul cresterilor de preturi.
Implicatiile hotararii au fost discutate cu statele membre si partile interesate la 20 iunie 2011, in cadrul Forumului privind egalitatea intre femei si barbati si in domeniul asigurarilor (Forum on Gender and Insurance) instituit de Comisie in 2009. La 21 septembrie 2011, comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, s-a intalnit si cu sefi ai companiilor europene de asigurari.
La 22 decembrie 2011, Comisia a adoptat orientari care sa ajute sectorul asigurarilor sa puna in aplicare preturi unisex.
Orientarile au oferit indrumari practice cu privire la implicatiile hotararii, atat in beneficiul consumatorilor, cat si al companiilor de asigurare.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.