Piata Sfatului intra in reparatie capitala

Piata Sfatului intra in reparatie capitala

0 179

Simbol al orasului Brasov, Piata Sfatului intra in reparatii capitale.
Municipalitatea brasoveana pregateste in aceasta perioada proiectul tehnic privind lucrarile de reabilitare a Pietei Sfatului.
Proiectul a obtinut avizul favorabil din partea Comisiei de Cultura a Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.
„A fost semnata toata documentatia de avizare a proiectului. Inca nu ne-a fost transmisa, insa, totul este in regula si nu au existat modificari esentiale fata de proiectul initial”, a declarat directorul adjunct al Directiei tehnice a Primariei, Liliana Horga. Potrivit sursei citate, proiectul tehnic urmeaza sa fie ajustat in functie de o serie de recomandari ale specialistilor Comisiei de cultura, iar la sfarsitul lui august, cererea de finantare va fi depusa la ADR „7 Centru.”
Valoarea estimativa a lucrarilor este de 2,8 milioane euro, iar banii trebuie sa vina prin Programul Operational Regional, astfel ca 98% din fonduri vor fi bani europeni nerambursabili.
Lucrarile vizeaza inlocuirea dalelor betonate din piata cu piatra cubica, fiind pastrate si intarsiile din marmura. Va fi inlocuit mobilierul urban, precum si sistemul de iluminat public. De asemenea, fantana arteziana va fi si ea reabilitata, impreuna cu instalatia de apa, deoarece de la inceputul anilor ’80, cand a fost construita, nu au mai fost executate decat demersuri de intretinere.
Edilii au renuntat deocamdata la instalarea unui sistem care sa asigure jocuri de lumini la fantana arteziana.
In afara Pietei Sfatului vor mai fi reabilitate si strazile Apollonia Hirscher, Diaconu Coresi, precum si Piata Enescu, lucrarile fiind executate tot cu piatra cubica.
Durata estimata a lucrarilor este de noua luni.
Piata mare, inima vechiului oras germanic, este inca inconjurata pe alocuri de zidurile originale ale cetatii; cladirile sale reamintesc de mostenirea germana a regiunii. Construita in 1420 a fost si primaria orasului, marea Casa a Sfatului este in centrul pietei si gazduieste un muzeu de istorie deschis in fiecare zi cu exceptia zilei de luni. Piata este inconjurata de magazine, cafenele si restaurante; vanzatorii ambulanti, muzicieni de ocazie si tigani pitoresti aduc culoare si viata pietii.
In apropierea Pietii Sfatului se gaseste turnul spiralat al Bisericii Negre. Capodopera gotica a fost construita la inceputul secolul 15 isi trage numele de la incendiul din 1689 care a lasat-o neagra. Biserica gazduieste ocazional concerte de muzica clasica. Langa Biserica Neagra si Piata Sfatului se gaseste strada Republicii un loc de plimbari si o ocazie pentru cumparaturi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.