Pierderile economiei din 2011 – 10 miliarde euro!!

Pierderile economiei din 2011 – 10 miliarde euro!!

0 404
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro daca nu s-ar fi inregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenta care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii si sanatate, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, citat de Mediafax.
"Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate", a declarat, marti, Florin Georgescu, mentionand ca vorbeste in calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE). El a participat marti la o reuniune a Clubului de la Bucuresti, cu tema "Romania, situatia economico-sociala – prezent si perspective".
Georgescu a aratat ca, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezinta evaluari prin metode statistice.
"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este", a spus Georgescu.
Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".
El a mentionat ca pierderile agregate la nivelul economiei au inceput sa creasca in 2007, fata de anul 2000, acestea majorandu-se de 3,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori. Veniturile s-au deplasat ca pondere, intre anii 2000 si 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scazut de la 22% la 6% din totalul veniturilor inregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.
"In timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat catre sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai putin, dar cheltuieste mai mult", a spus Georgescu.
Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori in sectorul privat in perioada 2008-2011 fata de anul 2000, mai repede decat in sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori.
Pe de alta parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori in sectorul privat, iar la stat de trei ori.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.