Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon

0 342


In partea de vest a Brasovului pot fi vazuti doi munti denumiti „Pietrele lui Solomon” care reprezinta punct de atractie turistica atat pentru localnici, cat si pentru cei veniti din alte orase sau tari. Acesti doi munti strajuiesc partea veche a Brasovului, fiind marturia vie a vremurilor apuse care amintesc de istoria indepartata a Brasovului. Peisajul este minunat si la fel de plin de legenda si istorie. Valea dintre cele doi munti stancosi este exploatata la maxim in sezonul cald de catre turistii sau localnicii dornici de peisaje spectaculoase de munte. Locul este amenajat cu gratare in piatra, mese si banci din lemn masiv, chiar si pentru copii exista un leganus si un balansoar. Falezele de calcar sunt ideale pentru plimbari relaxante pentru amatori, precum si pentru escalade sportive pentru cei avizati, aici existand multe trasee de escalada amenajate.


Cum se ajunge?


Locul este situat la iesirea din Scheii Brasovului. Din Piata Unirii se poate ajunge pe un drum pietruit de 2 Km.


Ce spune legenda? Cheile raului Solomon din Scheii Brasovului sunt cunoscute drept Pietrele lui Solomon, iar raul porta numele aceluiasi personaj.


Solomon ar fi, dupa legenda, un rege maghiar care ar fi sarit cu calul sau, peste prapastia dintre stancile care marginesc defileul. Urmaritorii sai pagani (turci sau tatari) au cazut in prapastie si astfel regele a scapat de dusmani. Amintirea acestei intamplari a fost pastrata in traditia orala romaneasca, cum ca…


Batranii povestestec cum ca Solomon ar fi fost un rege ungur, care, alungat de mama sa pentru ca si-a omorat fratele, a fost blestemat sa moara odata ce va fi vazut de un om de rand. Legenda spune ca el ar fi fugit cu calul sau si s-ar fi refugiat la valahii din Schei. Urmarit de pagani (turci sau tatari), acesta ar fi sarit cu calul sau, peste prapastia dintre stancile care marginesc defileul. Astfel pietrele – cei doi munti peste care a trecut Solomon, si apoi calul i s-a pravalit in prapastie, au fost denumite dupa numele regeleui. Se spune ca urmaritorii ar fi cazut in prapastie, iar Solomon a scapat prinzandu-se de radacinile unui copac. La radacina acestui copac si-a pus coroana care ii cazuse.


De aceea vechea emblema a Brasovului este coroana cu radacini, emblema care poate fi vazuta pe Cladirea Muzeului Judetean din Piata Sfatului. Coroana cu 32 de radacini simbolizand cele 32 de sate subordonate Brasovului. Legenda o putem stabili istoric in perioada Schismei cand s-a impartit imperiul in cel de rasarit si cel de apus.


Totusi, privind in trecut, exista si un sambure de adevar in ce se spune. Din punct de vedere istoric, exista urme care fac trimitere la regele Solomon din perioada Schismei, cand s-a impartit imperiul in cel de rasarit si cel de apus. In acea vreme, ungurii, care la inceput au fost ortodocsi si apartineau de Bizant, au trecut la catolicism si probabil acesta este momentul conflictual care a generat alungarea de pe tron a lui Solomon. Pietrele lui Solomon se traduc prin Pietrele Inteleptului, intelepciune pe care Solomon din legenda a capatat-o in ultimele clipe de viata.


Vizitatorii pot observa cu usurinta urmele unei fortificatii, mai exact baza unui turn dacic, precum si ramasitele unui val de aparare. Chiar pe locul valului dacic este instalata acum masa lunga, unde petrec junii la sarbatori, iar la bazele turnului, unde abia se mai vad urmele fortificatiei, s-au turnat citeva trepte mici din beton. De asemenea, au fost gasite si mai multe obiecte de podoaba, fibule, oglinzi, monede si vase.


Tot despre Pietrele lui Solomon se spune ca ar avea proprietati balneocurative care vorbesc de un fenomen de lithoterapie, utilizat inca din antichitate, care ar fi fost cica, utilizat si de locuitorii acestor zone. In urma investigatiilor facute de specialistii in mineralogie, geomorfologie si balneo-climatologie se poate demonstra ca Pietrele lui Solomon au proprietati naturale balneo-climaterice. Fenomenul de lithoterapie era utilizat inca din antichitate. Tratamentul de magneto-diaflux artificial, dupa cum se stie, creeaza o stare de echilibru psihic. La Pietrele lui Solomon este foarte posibil ca in urma unei anomalii magnetice, provocate de prezenta oxizilor de fier sau fero-mangan sa se creeze magnetodiaflux natural. Specialistii cunosc efectul terapeutic in bolile cardio-vasculare al atmosferei ionizate negativ, deoarece ionul negativ este vaso-dilatator. Poate ca la Pietrele lui Solomon sa existe posibilitatea unei ionizari negative atmosferice si a unei metalice marcata datorita prezensei in zona a fero-manganului. Apa care trece printre Pietrele lui Solomon, daca se constata ca este usor radioactiva, ar pune in evidneta efectul terapeutic in bolile cardio-vasculare. In aceste conditii, Pietrele lui Solomon, pe l?nga interesul istoric prezinta si un interes balneoclimateric.


Traditie
In prima duminica dupa Paste (Duminica Tomii), Junii Brasovului ies calare la Pietrele lui Solomon. Junii simbolizeaza cetele de „flacai” care erau luate din sanul familiei si duse la Pietrele lui Solomon o perioada de timp unde erau supusi unui antrenament dur pentru apararea cetatii Brasovului. Sarbatoarea Junilor este mai mult decat o sarbatoare folclorica, este o manifestare de proportii care imbina in egala masura elemente de mit, folclor si magie.


In dimineata Duminicii Tomii, Junii coboara calare in cetate, se indrepata spre Piata Unirii, aici inconjoara de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar in fata bisericii Sfantului Nicolae, preotul paroh le sfinteste steagurile printr-o scurta slujba. Urmeaza incolonarea celor 7 grupuri de juni (150-200 de barbati) intr-o ordine devenita lege, iar coloana este deschisa de fanfara. Junii mai fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt unde fiecare grup canta „Hristos a Inviat”, apoi pornesc incolonati spre Pietrele lui Solomon.


Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, Junii si toti invitatii lor se raspandesc pe cele doua platouri si incepe petrecerea in mijlocul naturii cu iesirea la hora si aruncarea buzduganului de catre toti junii pe fundalul muzical numit „Hora Junilor”. Inainte de apusul soarelui. Junii se incoloneaza calare in aceeasi ordine si pleaca inapoi in cetate, fiind primiti „cu portile deschise”.


Iata de ce Pietrele lui Solomon reprezinta o veritabila atractie turistica care imbina elemente de peisaj pe cat de salbatic pe atat de frumos, posibilitati multiple de relaxare si agrement, istorie, traditie, legenda, folclor.(mai multe amununte, dupa Pasti).


?


?



?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.