Pintilie Calatorul incheie vara

Pintilie Calatorul incheie vara

0 162
Conform traditiei populare, intram in ultima saptamana de vara, care incheie ciclul acestui anotimp. Bineinteles ca nu puteau sa lipseasca tocmai acum sarbatori importante si respectate de oamenii cu credinta, sarbatori care sa marcheze trecerea spre anotimpul tranzitoriu, toamna. Luna lui Cuptor, iulie este marcata in traditia popualara de furtuni cu fulgere si tunete, ploi violente, paduri incendiate, oameni si animale lovite de traznet, prapadul lumii.
Fenomenele naturii au marcat profund obiceiurile taranilor care incearca sa gaseasca metodele si obiceiurile necesare pentru a se apara de duhurile rele si calamitatile aduse de acestea.
Pe 22 iulie pica Sf. mucenic Foca, care este cel ce raspunde de incendiile si arsita care parjolesc campurile. Se spune in popor ca sarbatoarea este atat de importanta incat o tin si turcii.
Pe 27 iulie este sarbatoarea Sf. Ilie cel Mic sau Sf. Pantelimon (Pintilie Calatorul). Sf. Ilie cel Mic (sau cel Schiop), numit si Pintilie Calatorul, este fratele mai mic al Sfantului Ilie.
Taranii batrani aprind lumanarea de Paste si o pun la icoane, sau afuma cu fum de tamaie sfintita casa si acareturile, ca asa-i traditia, ca sa-i fereasca de urgia Sfantului Ilie, care acum, in miezul verii, in zilele lui si ale ajutoarelor sale – intre 13 si 27 iulie, ca-n fiecare an cutreiera vazduhul rascolind norii a ploaie si furtuni, despicand cerul in lungi siraguri de foc.
Pintilie Calatorul face parte si el din suita personajelor mitice, piroforice. Are si el ziua pe 27 iulie, cand Calendarul Popular considera ca este sfarsitul verii si inceputul toamnei. Berzele se pregatesc de plecare, cerbii ies din rauri anuntand astfel racirea apei, crugul cerului se intoarce spre toamna. In Bucovina, in sambata dinaintea lui 27 iulie, se faceau praznice pentru morti, iar in Campulung Muscel se incheia Balciul de Santilie cu Nunta Rudarilor.
Traditia populara spune ca, incepand de la 26 iulie, vara ""se calatoreste"", adica isi ia traista in spate si ii lasa loc iernii. Exista chiar o vorba populara care spune asa: ""Se duce vara ca o paine, vine iarna ca un caine! Semnele cele mai clare care insotesc aceasta schimbare tin de caracteristicile mediului. Incep sa cada frunzele din copaci, se intoarce frunza teiului, iar cocorii se strang in stoluri si pornesc in calatoria spre alte tari mai calde. De Pintilie se pot manca merele interzise pana atunci.
Spre bucuria copiilor, parintii tin cu strasnicie aceasta sarbatoare, caci Pintilie poate face o alta minune: coace pepenii si ii face dulci ca mierea. S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.