Pintilie Calatorul sau Sfantul Ilie cel Mic – 27 iulie

Pintilie Calatorul sau Sfantul Ilie cel Mic – 27 iulie

0 332

Fratii lui Santilie sunt Ilie Palie si Pantelimon, dar mai este amintit si Sfantul Foca, celebrat la 22 iulie. Toti au legatura cu focul, arsita, zilele acestora fiind la fel de periculoase.
Astfel, Ilie Palie apare ca frate, dar si ca vizitiu la trasura lui Santilie. Acesta isi are ziua pe 21 iulie si se considera ca ar fi aducator de arsita.
In Moldova si Bucovina, se credea ca Ilie Palie ar face focul, pe care un alt vizitiu a lui Santilie, Foca, l-ar raspandi. Foca apare si el ca un personaj cat se poate de cumplit, naprasnic, care aduce mari necazuri si incendii celor care nu-i respecta ziua, pe 22 sau 23 iulie, in functie de calendare, cel ortodox sau cel popular.
Sfantul Ilie cel mic (sau cel schiop), numit si Sfantul Pantelimon, este un frate mai mic al Sfantului Ilie. El mijloceste pe langa fratele lui pentru ca acesta sa nu trimita stihiile naturii asupra recoltelor. Pantelie sau Pantelimon este, de asemenea, un personaj mitologic cu importanta meteorologica, care a preluat numele si data sarbatoririi Sfantului Mucenic Pantelimon din calendarul ortodox de pe 27 iulie.
De aceea, se spune ca in aceasta zi este pericol de trasnet si de piatra. Aceasta nu este,
insa, singura superstitie legata de Pintilie.
Este bine sa fie respectata aceasta zi si sa nu se lucreze, pentru ca Sfantul, cunoscut drept „doctor fara de arginti”, te poate ajuta peste an in caz de boala.
Sfantul Pantelimon ii protejeaza si pe aceia care calatoresc, de aceea este bine sa praznuiesti ziua sa prin odihna si prin rugaciune.
La 27 iulie, se pot fierbe porumbi, dovlecei si se pot manca mere, care nu trebuie gustate de la Sfantul Ilie. Se spune ca in Rai ar creste un pom cu mere de aur, care se scutura de Sfantul Pantelimon, dar nu le pot culege copiii ai caror parinti au mancat mere de la Sfantul Ilie pana la Pintilie.
Se spune ca Pantelimon aduce grindina si furtuni violente, care pot strica recolta. In Muntenia, Moldova si Banat, ziua Sfantului Pantelimon era considerata hotar al timpului calendaristic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.