Piperul – boabele sanatatii
Piperul este cunoscut la noi inca din Evul Mediu. Piperul negru fiind cel mai cunoscut si cel mai raspindit condiment. El se combina foarte bine cu toate felurile de mincare, este adaugat chiar si in unele retete de turta dulce.
In afara de valoarea sa culinara piperul are si calitati terapeutice incontestabile. Datorita gustului sau putin iute, piperul este cunoscut ca un foarte bun antiseptic.
Pe lista cu beneficii trebuie pus si faptul ca piperul are proprietati antioxidante puternice, stimuleaza arderile la nivelul depozitelor adipoase si activeaza metabolismul. Acelasi condiment este un aliat in lupta impotriva kilogramelor in plus, fiind demonstrat ca a adauga piper in mancare este o masura excelenta care te poate ajuta sa-ti pastrezi greutatea ideala.
In medicina traditionala piperul este leacul perfect pentru combaterea si tratarea anemiei si un excelent remediu pentru afectiunile respiratorii. Piperul ajuta la decongestionarea si curatarea sinusurilor.
Piperul este bun si pentru dantura, combate cariile si amelioreaza durerile de dinti.
Daca este vorba de indigestie atunci piperul negru este cel mai la indemana si cel mai eficient digestiv posibil. Persoanele care se confrunta cu indigestii frecvente vor condimenta din abundenta hrana cu piper negru, mai ales in zilele friguroase.
Nu putem termina scurta pledoarie pentru piper, beneficii si calitati fara sa amintim efectul antidepresiv natural al acestuia si proprietatea de a stimula functiile sistemul nervos central.
Chiar daca in cele mai multe cazuri piperul este benefic, el trebuie evitat in caz de ulcer la stomac, deoarece irita mucoasa gastrica. La fel, piperul nu este recomandat in cazul unei crize hemoroidale. In medicina ayurvedica se spune ca acest condiment adauga paie pe foc. Asadar, temperamentele colerice, foarte active, care transpira mult, nu trebuie sa abuzeze de piper.