PIURE DE URZICI CU ULEI

PIURE DE URZICI CU ULEI

0 313

Urzicile sunt inca bune de gatit daca sunt luate mai de la munte sau doar varfurile fragede. Peste vreo saptamana vor deveni atoase si nu se vor mai putea gati cum trebuie.

PREPARAREA: Se spala urzicile in mai multe ape, ca sa se duca de pe ele tot pamantul si nisipul. Nu se scurge apa din vasul in care se spala, ci se scot urzicile cu mana, ca pamantul sa ramana la fund.
Se fierb apoi in apa clocotita cu sare, cu vasul descoperit.
Se scurg si se toaca pe un fund de lemn, ca spanacul sau vinetele. Cine vrea le poate da prin masina de tocat, insa metalul le schimba un pic gustul.
Se pun din nou la foc, se amesteca cu o lingura de faina, putin lapte si putina zeama in care au fiert si se bat bine pe foc pana se umfla.
Se servesc fierbinti, cu hrean ras si ceapa prajita in ulei
Se pot adauga oua preparate ochiuri sau ochiuri romanesti.
De preferinta se sertvesc cu mamaliga.

OCHIURI ROMANESTI: Se pune apa la fiert, cu putina sare, intr-o cratita cu peretii scunzi. Cratita trebuie sa fie destul de mare, ca ouale sa nu fiarba inghesuite unele in altele si sa poata fi usor scoase.
Cand apa clocoteste, se ia cate un ou, se sparge si i se da drumul in apa, binisor, ca sa nu se sfarme sau sa se intinda prea tare in apa.
Se acopera cratita, se da la foc mic asa ca sa nu mai clocoteasca si se tine asa circa trei minute. Pentru fiert asemenea oua exista si clepsidre care arata cele trei minute. In felul acesta albusul se coaguleaza, in schimb galbenusul ramane moale.
Se scot cu grija, cu spumatoarea, si se aseaza pe piureul de urzici. Se pune pe deasupra putin unt topit
La fiert se poate adauga in apa o lingura de otet la un litru de apa, ca albusul sa nu se rasfire in apa si sa se coaguleze in jurul galbenusului

Piureul de urzici mai poate insoti carnati, snitele si tot felul de asemenea minuni, din ce in ce mai greu accesibile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.