Placinte ardelenesti ca la bunica
M-am gandit ca o sa va doriti o reteta mai aparte, asa ca m-am gantit sa va ofer o reteta mai simpla, autentic romaneasca.
Mi-am adus aminte de ea in momentul in care mi-a fost ceruta de o prietena de-a mea, al carui sot isi doreste niste placinte asa cum facea mama lui, fiind ardeleanca, dar ea nu stie sa le faca. Evident ca i-am dat reteta. Eu chiar azi, am sa o fac. Sotului meu ii plac foarte mult. Ii aduc aminte de copilarie.
Reteta de aluat pentru placinte, dospite, cu drojdie,?o am de la bunica, care nu mai este printre noi din 1998. Mama are si 83 de ani, nu mai face, asa ca o fac eu pentru cei dragi.
Aluatul:
- 500g de faina
- 250ml lapte
- 20-25g de drojdie proaspata sau o lingura de drojdie uscata.
- 2 galbenusuri
- ¼ pachet de unt
- 2 linguri de ulei
- sare
Modul de preparare:
Intr-un castron, se pune drojdia si se marunteste cu o furculita. Se freaca cu o lingurita de zahar, peste care se pune putina faina si apoi putin lapte caldut, ametecand bine. Se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca 30 minute intr-un loc caldut. Acest procedeu se mai numeste –maia.
Se ia alt castron mai mare in care se pune faina. Se face o gaura la mijlocul fainii, in care se pun galbenusurile frecate cu o lingurita de sare, untul moale, cele 2 linguri de ulei si maiaua crescuta.
Se framanta cu mana, adaugandu-se laptele putin cate putin pana se obtine un aluat de o consistenta potrivit de tare. Nu trebuie framantat asa de mult ca aluatul de cozonac, dar pana ce se ia de pe maini, trebuie.
Formati o bila din aluat, acoperiti cu un servet curat si puneti castronul in care ati framantat intr-un loc caldut. Lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatiti umplutura.
Folositi dupa dorinta si posibilitati, ce umplutura doriti:
- Branza de burduf sau branza facuta din cas dat prin masina de carne si framantat cu sare
- Cartofi – se face un pireu din 3-4 cartofi, care se amesteca cu 2 cepe calite sare si piper dupa gust.
- Magiun de prune (bunica il facea in casa din prune fierte bine fara zahar, pana scadea toata zeama pe care o lasau prin fierbere).
- Varza calita bine cu piper si sare
Dupa ce aluatul a crescut, se ia cate o bucatica- aproximativ de marimea unei chifle. Se intinde pe o planseta presarata cu putina faina, cu ajutorul unui sucitor, dar nu prea subtire. In mijloc, se pune una din umpluturi, cu o lingurita. Atuatul se aduna in jurul umpluturii formandu-se din nou o bila care se intinde cu sucitorul, sub o forma rotunda. Aceste placinte se prajesc in ulei pe ambele parti. Se servesc calde. Lasate de pe o zi pe alta nu mai sunt asa de bune. ?Daca le faceti cu alte umpluturi, in afara de gem,? un pahar de vin, sau bere alaturi este bine venit. Reusita ardeleneasca !