PLANETA RAMANE SI FARA PESTE?
Hong Kong este al doilea consumator mondial de produse ale mării din Asia, cu o medie de 71,2 kilograme pe locuitor și pe an, adică de patru ori mai mult decât media mondială, conform World Wildlife Fund (WWF). Pești, crabi și scoici comestibile sunt feluri de mâncare nelipsite atât din restaurantele de lux, cât și din localurile populare.
Fiindcă mâncarea trebuie să fie cât se poate de proaspătă, clienții își aleg peștele din acvariu. Printre cele mai cerute feluri se numără homar prăjit cu tăiței sau creveți cu gălbenuș sărat.
Orașul de șapte milioane de locuitori este unul din cei mai mari importatori mondiali de produse ale mării, fiindcă în apele regiunii autonome revenite în 1997 la China, unde s-a pescuit excesiv, peștii sunt o raritate. Peste 50% din speciile care ajung în tigaie în restaurantele tradiționale din Hong Kong provin din resurse ‘foarte puțin durabile’, potrivit unui ‘indice al rezervelor de pește‘ furnizat de WWF.
‘Pescuitul excesiv duce la epuizarea stocurilor și împinge numeroase specii spre pragul dispariției, dar acestea continuă să figureze în meniuri’, a declarat AFP Gavin Edwards, director pentru conservare la WWF Hong Kong. El adaugă că se consumă pește capturat prin metode controversate, cum ar fi pescuitul cu cianură sau cel excesiv, adaugă Edwards.
Printre peștii prinși astfel se numără „castravetele de mare sălbatic” sau Napoleon, din recifele de corali.