Plantele au viata sociala
Dupa ce multa vreme s-a crezut ca plantele sunt incapabile de reactii, oamenii de stiinta au descoperit ca acestea pot avea comportamente specifice lumii animale. Anumite specii par sa fie sociale: favorizeaza membrii ai familiei si alunga plantele straine din zona.
Sociabilitatea plantelor reprezinta inca un domeniu de cercetare novice, insa ultimele eforturi ale biologilor reusesc sa schimbe modul in care oamenii inteleg lumea plantelor si ar putea oferi o solutie pentru cresterea productivitatii in fermele de pe tot globul.
Potrivit biologului Susan Dudley, citata de Wired, o specie comuna de planta, Impatiens pallida, depune mai putin efort sa dezvolte radacini atunci cand este inconjurata de plante din aceeasi familie cu ea. Cand in jurul ei se afla insa specii diferite genetic, aceste plante isi dezvolta radacinile intr-un ritm mult mai alert.
Acceptarea apropiatilor in acest fel reprezinta un exemplu a recunoasterii rudelor, caracteristica specifica lumii animale. Recunoasterea precede selectarea semenilor, care presupune ca animalele isi ajuta grupul din care fac parte si nu doar pe ei. Dudley este de parere ca si plantele fac astfel de selectare.
Si exemplele ar putea continua. De pilda, nu o sa vezi, pe sub conifere, prea multa alta vegetatie, si alte si alte asemenea exemple.
Dar despre asemenea particularitati cu alta ocazie.
Dan Bota