Plantele medicament pentru gradini

Plantele medicament pentru gradini

0 199

Exista anumite plante care contin substante toxice pentru daunatori, fie ei ciuperci, bacterii sau insecte.
Unele plante contin substante care tin daunatorii la distanta. De aceea, pot fi numite plante sanitar, plante medicament, sau gardieni ai plantelor mai sensibile.
Subsantele folosite cu rol de arme chimice sunt alcaloizii, uleiurile volatile sau fitofungicidele. Ele vor tine la distanta insectele daunatoare si inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene. Cu alte cuvinte, daca veti cultiva aceste specii alaturi de straturile cu flori preferate, scade mult probabilitatea aparitiei unor boli. De expemplu: fire de busuioc cultivate langa ardei iute. Scapati asadar si de stres, si de banii cheltuiti pe tratamente chimice.
Daca pare prea frumos sa fie adevarat, surprizele nu s-au terminat. Unele din plantele gardian sunt foarte cunoscute si se gasesc pretutindeni in gradinile romanilor.

Plantele sanitar.
• Cele mai cunoscute sunt usturoiul si ceapa. Datorita substantei numita alicina, ele protejeaza plantele din vecinatate impotriva ciupercilor care produc boli numite fainari si rugini. Gradinarii isteti cultiva adesea cateva fire de ceapa si usturoi printre trandafiri, pentru a tine problemele la distanta.
• Tufele de lavanda apara speciile de trandafiri de paduchii frunzelor.
• Hreanul, este un dusman al ciupercii Monilia. Ea ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze, pentru a preveni aparitia lor este de ajuns sa cultivati cateva tufe de hrean in jurul trunchiurilor, sau la marginea livezii.
• Salvia, menta sau cimbrisorul, protejeaza varza de atacul fluturelui alb.
• Aceeasi actiune o au cimbrul si condurasii.
• Pelinul apara coacazul, nu va mai fi atacat de rugina
• Taratoarele precum viermii de pamant si melcii nu au scapat nici ele de razboiul chimic. Impotriva nematozilor putem apela cu succes la galbenele sau la craite.
• Melcii sunt goniti de mirosul isopului sau al cimbrisorului.
• Crizantema salbatica, un puternic insecticid. Crizantemele care cresc in zona montana contin un procent ridicat de piretrina. Ea este complet inofensiva pentru oameni si animale, de aceea este din ce in ce mai utilizata ca insecticid destinat apartamentelor. Preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant, contin principii active extrase din crizanteme. Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare carora piretrina le provoaca rapid moartea prin asfixiere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.