Planul anti-criza al CE: scaderea impozitelor pe venit, scaderea CAS (1)

Planul anti-criza al CE: scaderea impozitelor pe venit, scaderea CAS (1)

0 278

Stimul fiscal bazat pe o actiune coordonata a statelor membre, propuneri de accelerare a reformelor structurale, masuri de investitii inteligente” si propuneri pentru stimularea pietei muncii si cresterea cererii, precum si masuri pentru ajutorarea IMM-urilor sunt liniile directoare ale Planului de relansare economica al Comisiei Europene, ce urmeaza sa fie facut public miercuri. Pana atunci, o mare necunoscuta: cati bani presupun toate aceste masuri?
Planul de relansare economica al CE vine ca un raspuns la criza economica in care se afla Europa, iar presedintele Jose Manuel Barroso a spus deja ca pachetul trebuie sa fie “suficient de cuprinzator si suficient de curajos ca sa aiba rezultate pe temen scurt, dar si strategic si sustenabil ca sa transforme criza intr-o oportunitate pe termen lung. Trebuie sa ne asiguram ca ajutorul este primit de cei care au cea mai mare nevoie de el”.
Principalele elemente ale planului:
“Un stimul fiscal la momentul oportun, bine tintit si temporar (timely, targeted and temporary), pentru 2009-2010”, bazat pe masuri coordonate ale statelor membre. Adica O REDUCERE A IMPOZITARII. Asta nu inseamna ca va fi ignorat Pactul de Stabilitate si Crestere si flexibilitatea pe care a coferit-o revizuirea lui in 2005. CE va incepe procedura de deficit excesiv daca deficitul bugetar al unei tari depaseste 3%, dar exista si exceptii, acele situatii invocate de Pact – valoare negativa a cresterii economice si un eveniment extern care poate influenta economia unei tari, cum este cazul crizei mondiale. Astfel, Comisia va fi flexibila in acordarea unei perioade de timp in care tarile sa isi ajusteze deficitul si sa revina la procentul acceptat de 3%.
Disciplina fiscala trebuie sa existe, spun surse europene, dar politica fiscala trebuie folosita intr-un mod proactiv, pentru ca ne aflam intr-o situatie exceptionala.
In cazul in care Comisia deschide procedura de deficit excesiv, ea nu trebuie privita ca o pedeapsa, ci mai degraba ca un mijloc al Bruxelles-ului de a ajuta statul membru respectiv sa revina cat mai repede la un nivel de sub 3%. Insa statele care au luat masuri curajoase in trecut nu vor avea probleme in acest sens, au spus sursele citate.
Statele membre vor trebui sa prezinte o addenda la programele de stabilitate, cele din zona euro, si convergenta, pentru zona non-euro, cu masuri luate dupa adoptarea planului de redresare economica, pe care Comisia le va analiza pentru a vedea daca masurile sunt in concordanta cu acesta.
Scaderea contributiilor sociale platite de angajatori este o masura recomandata de Comisie, care are drept scop pastrarea locurilor de munca. In acelasi timp, pentru cresterea puterii de cumparare, este recomandata si o scadere a impozitelor pe venit.
Propuneri de accelerare a reformelor structurale si masuri de “investitii inteligente”, prioritatile fiind, in perioada imediat urmatoare, pastrarea si crearea de locuri de munca si, in viitor, tranzitia spre o economie mai verde.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.