Planul de mobilitate urbana in Zona Metropolitană se modifică
Brasovenii sunt consultati in legatura cu modificarea planului de mobilitate urbana a orasului. Mai multi cetateni au facut propuneri in dezbaterea publica dedicata necesitatii de interconectare a retelei de piste pentru biciclisti, in municipiu si localitatile invecinate. Planul de mobilitate urbana este necesar pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pana in 2020 pentru investitii in reteaua de drumuri si transportul public
Brasovenii sunt consultati in legatura cu modificarea planului de mobilitate urbana a orasului. Mai multi cetateni au facut propuneri in dezbaterea publica dedicata necesitatii de interconectare a retelei de piste pentru biciclisti, in municipiu si localitatile invecinate.
Planul de mobilitate urbana este necesar pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pana in 2020 pentru investitii in reteaua de drumuri si transportul public. Elaborat in perioada 2014-2015 de un consortiu de experti internationali contractati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, planul trebuie modificat, dupa ce guvernantii au introdus alte reguli legate de structura acestuia. Acum, este nevoie de un portofoliu de proiecte incepand de la nivel de cartier, pana la oras sau aglomerare urbana.
Unii brasoveni au propus completarea unor proiecte majore precum Aeroportul de la Brasov sau terminalul intermodal de marfa din zona Feldioara -Bod, prin realizarea unor cai de accesibilizare a acestor zone si de asigurare a unei conexiuni bune cu toate localitatile.
Mare nevoie este, spun cetatenii municipiului, si de proiecte care sa protejeze participantii vulnerabili din trafic, precum pietonii, biciclistii si persoanele cu dizabilitati, prin adaptarea infrastructurii la modalitatea lor de deplasare, care sa se desfasoare in siguranta. Reprezentantii Asociatiei Metropolitane pentru Dezvoltare Durabila a Transportului Brasov asteapta in continuare solutii.
Biciclistii se declara in continuare nemultumiti de trafic, pentru ca nu sunt deloc respectati de soferi, chiar daca respecta regulile de circulatie.
La dezbaterea publica de ieri s-a discutat si despre aglomerarea centrului Brasovului cu locuinte noi, in special in prima parte a drumului care duce catre Poiana Brasov. Intersectiile si sensurile giratorii din oras care nu sunt pe placul tuturor participantilor la trafic, care au constatat ca la Brasov, contrar situatiei de pe soselele europene, benzile de circulatie in intersectii si in zonele de curbe se ingusteaza.
Alte solutii propuse de brasoveni sunt constructia unor pasaje subterane pentru pietoni, reintroducerea sensului dublu pe strazile din centrul civic, reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor si modernizarea drumurilor judetene. Cetatenii municipiului considera ca ar fi nevoie si de amenajarea unor refugii pe mijlocul strazilor cu mai multe benzi de circulatie pentru o mai buna siguranta a pietonilor.
Vifor Rotar