Planul Europei cu mai multe „viteze” se traduce prin intoarcerea „popoului” la …colegii mai săraci!
Europa cu mai multe viteze, vorba veche e 20 de ani, o „inventie verbala” care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte. Ideea de o maxima lasitate a prins contur la mini-summitul de la Versailles: „Gata baieti, i-am lasat in curu gol, acum sa le dam un picior tot acolo…
Liderii francez, german, spaniol şi italian au pledat, pe o singură voce, pentru acestă variantă menită să relanseze proiectul comun după şocul Brexitului sau criza refugiaţilor, relatează AFP.
”Unitatea nu înseamnă uniformitate”, a declarat amantul lui peste prajit al Republicii franceze ipocritul François Hollande, la summitul care au fost invitaţi cancelarul pro-rus Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy şi cel italian Paolo Gentiloni. Astfel, principalul subiect pe agenda liderilor celor patru state europene a fost Europa cu mai multe viteze. I-auzi-ia:
În opinia liderului de la Paris, ”câteva ţări” ar putea ”să meargă mai repede” şi ”mai departe în domenii ca apărarea, ca zona euro, prin aprofundarea Uniunii Europene economice şi monetare, ca armonizarea fiscală sau socială, precum şi cultura şi tineretul”. „Câteva țări ar putea merge mai repede și mai puternic, fără ca restul să fie îndepărtate, dar fără ca altele să se poată opune”, a precizat fariseic …inca presedintele François Hollande, care va ramane un Neica Nimeni in Istoria Frantei!.
Sa-i amintim ăstuia ca in primavara lui 1968 un milion de bucuresteni iesisera pe strazi sa-l salute pe cel mai mare francez de la Napoleon incoace. Si ce le-a spus atunci Charles de Gaulle romanilor, intr-o impresionanta Adunare Populara, ar trebui sa ramana un mesaj de istorica solidaritate a Marii Frante, cu tarile din Est: „Franţa nu doreşte ca ţările din răsăritul Europei să se afle sub dependenţa URSS, deoarece dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu ar putea fi realizat nici un echilibru pe continentul european. (…) Franţa nu doreşte ca Rusia să-şi menţină şi să-şi dezvolte o preponderenţă politică şi militară asupra acestor ţări”.
Dar si cancelarul german Angela Merkel a afirmat că este necesar ca europenii ”să aibă curajul să accepte ca anumite ţări să avanseze mai rapid ca altele”, fără ”să se închidă pentru cei care sunt în urmă”. ”Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat ea. Chiar dupa ce la Chisinau, Mutti a spus un „Niet” hotarat intentiilor de Unire a moldovenilor cu tara mama, Romania!
Şeful Guvernului italian şi-a exprimat si el dorinţa ”unei Uniuni Europene mai integrate”, dar cu ”niveluri de integrare diferite”.
În ceea ce îl priveşte pe Mariano Rajoy, el a anunţat că ”Spania este dispusă să meargă mai departe în integrare împreună cu toţi cei care vor vrea să o urmeze”.…
Planurile ar putea însă să se lovească de numeroase incertitudini asupra Europei, care se confruntă deja cu mai multe încercări, având în vedere că urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative în Franţa, aruncată într-o criză politică profundă, în Olanda, la jumătatea lui martie, sau în Germania, la toamnă.
Într-un lung interviu publicat ca preambul al acestui summit,dezagreabilul François Hollande a subliniat că ”necunoaşterea a ceea ce înseamnă UE”, manifestată de preşedintele american Donald Trump, ”obligă” Europa ”să-i demonstreze coeziunea ei politică, greutatea ei economică şi autonomia ei strategică”. Astfel, el a pledat pentru această Europă cu mai multe viteze, un scenariu de mijloc între cele schiţate de Juncker în vederea relansării proiectului european.
Situaţia geopolitică creată de alegerea lui Donald Trump(?!) care şi-a multiplicat declaraţiile sfidătoare la adresa UE şi NATO, şi ambiţiile Rusiei, care intenţionează ”să se afirme ca o putere”, (nene, esti beat?) cere acest lucru, a afirmat Hollande!
Noroc ca la Bruxelles, liderii celor 27 de țări din UE (fără Marea Britanie) se vor întâlni joi seară într-o nouă etapă înaintea summitului de la Roma, menit să relanseze proiectul european.
Italia, care lucrează la foaia de parcurs a summitului de la Roma, dar şi ţările din Benelux s-au raliat acestei idei a unei Europe pe mai multe viteze, îngrijorate de ascensiunea partidelor antieuropene. Cu toate acestea, pentru a evita să pară nişte ”influenţatori”, liderii primelor patru economii din zona euro au decis să nu facă vreun anunţ concret la Versailles.
Sincer, nu va este sila de atata fațarnicie?
d.d.rujan