Planul Macron de Dâmbovița gata de lansare: Geoană va ataca dealul Cotrocenilor cu o alianță de partide
Mircea Geoană va candida semi-independent la prezidențiale, în sensul că va merge ca independent, dar cu susținerea mai multor partide, care urmează să dea semnalul în zilele următoare, și cu sprijinul unei serii de actuali parlamentari din diferite partide care se pregătesc să se transfere la el înainte de alegeri.
Un semnal interesant l-a dat sâmbătă Dumitru Borțun, liderul Mișcării pentru Renașterea României, organism care îl susține deschis pe Geoană, dar care nu a avut la dispoziție timpul necesar să devină, ea însăși, un partid.
Într-un interviu acordat postului Canal 33, Borțun a lansat bomba:
„Se vorbește deja printre colegii mei că s-ar dori un partid. Unii vor să participe la alegeri și nu este exclus să se nască în chiar câteva zile un astfel de partid care să aibă prezență, o pondere semnificativă în Parlament și care să-l ajute pe domnul Mircea Geoană să obțină și semnăturile necesare, dar și să-i păzească voturile.” a spus președintele mișcării civice.
Din informațiile Inpolitics, nu se va lansa propriu-zis în următoarele zile un partid de la zero. Există deja Partidul România în Acțiune, care în iunie și-a anunțat oficial sprijinul pentru Geoană, cel care, el însuși, a spus în mai multe rînduri că nu ar ezita să accepte sprijinul unor partide.
PRA a fost înființat anul trecut în decembrie de către un fost deputat PSD de Prahova, Mihai Apostolache, și s-a extins, în prezent susținînd că are filiale în absolut toate județele României.
De remarcat că în structura de conducere sunt prezente numai figuri puțin cunoscute sau deloc publicului larg, ceea ce s-ar putea să nu fie întîmplător.
Planul lui Geoană nu este legat de un singur partid însă, ci de constituirea unui pol, o alianță în care să se regăsească mai multe partide și care va candida ca atare la alegerile parlamentare. Cît de largă va fi alianța nu se știe cu precizie, discuțiile fiind în derulare.
Spusele lui Borțun, conform cărora stă să se nască „în chiar în câteva zile un astfel de partid care să aibă prezență, o pondere semnificativă în Parlament” ar putea face referire la ponderea pe care ar avea-o în viitorul parlament alianță a lui Geoană, dar, la fel de fel bine, am putea asista în perioada următoare la o migrație consistentă spre acest pol a unor parlamentari actuali, în special dintre mulții care nu se vor mai regăsi pe liste. Iar ușa e deschisă, din informațiile noastre, către aproape tot spectrul politic, de la pesediști la tefeliști, liberali, suveraniști șamd. Mai scurt, se absoarbe de peste tot.
Mircea Geoană va încerca să aplice rețeta Macron, care și-a început drumul spre președinția Franței cu cca. un an înainte de alegeri, înființînd un partid nou, pe fondul anchilozării structurilor deja existente, beneficiind de ideea de nou și de o mediatizare fără precedent.
La cum se prezintă lucrurile, Geoană are mari șanse să și reușească, în condițiile în care se vehiculează în cercuri înalte informații despre un sprijin extrem de larg, încă neanunțat public, din partea unor afaceriști de top, figuri publice, oengiști, politicieni aflați în prezent în alte combinații, inclusiv din rîndul baronilor locali.
România se pregătește foarte probabil de o finală Mircea Geoană – Elena Lasconi, ambii fiind în urcare în sondaje în timp ce Ciolacu și Ciucă se duc la vale.
Candidatul PSD, despre care toți spun că intră automat în turul doi, pentru că are în spate marele partid, se află deja sensibil sub scorul partidului, iar dezastrul guvernării care se va face simțit odată cu venirea toamnei, îl va duce și mai jos. Deja, Ciolacu încasează pumni grei în fața dinspre calamitatea numită recalcularea pensiilor, dar e doar începutul.
Cu Nicolae Ciucă lucrurile sunt un pic diferite.
În vara anului 2004, alianța DA a decis retragerea din cursă a lui Stolojan, pentru că toate analizele și proiecțiile relevau că nu are potențial să crească mai mult decît era la acel moment. Iar în august-septembrie 2004, sondajele îl dădeau pe Stolojan la cca. 34%.
Nicolae Ciucă e la 19% în cele mai optimiste sondaje și la cca. 7-8% în cele realiste, cu trend de scădere.
În mod normal, orice partid normal la cap l-ar înlocui urgent cu altul. Dar nu poate, pentru că în cursă îl ține Klaus Iohannis.
De ce face asta președintele?
Pentru că vrea ca în locul lui să vină la Cotroceni un președinte care să-i poarte o anume recunoștință, și pentru asta îl susține puternic pe Ciucă.
Dar, atenție, nu pentru că speră ca Nicolae Ciucă să cîștige.
Ci pentru a împiedica PNL să aibă un candidat în turul doi, ceea ce l-ar avantaja clar pe Mircea Geoană.
Succesorul pe gustul lui Iohannis, în opinia nostră, nu e Ciucă, ci Geoană.
Cu Crin Antonescu atacînd liberalii de pe margine, pare că s-a refăcut grupul de la Grivco: Geoană-Antonescu-Voiculescu-Iohannis.
Desigur, rămîne de văzut dacă în turul doi, în afara lui Geoană, pe a cărui prezență am cam paria în acest moment, vor intra Ciolacu, Simion sau Lasconi, că de Ciucă nu are sens să discutăm.
Cu dezastrul guvernării în cîrcă, Ciolacu merge în jos, iar Simion se confruntă cu problema fărămițării spectrului suveranist, avînd deja pe acest culoar candidați anunțati pe Diana Șoșoacă, Chris Terheș, Călin Georgescu și nu e sigur că lista se încheie aici.
Cum spunea azi președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă, ”Următoarele luni vor fi foarte agitate!”.
Și dacă tot l-am pomenit pe final, să spunem că, tot azi, Iohannis nu a respins categoric, la întrebările presei, ideea devenirii premier după alegeri: ”Nu cred că are vreo valoare publică să discutăm acum despre ce voi face eu sau nu voi face eu după 21 decembrie. Vom vedea atunci”.
La fel cum, chestionat despre posibila rupere a coaliției, nu a exclus nici posibilitatea ca în perioada următoare să avem parte de instabilitate politică: ”Vom trăi și vom vedea!”. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Prostănacul, du-te la culcare!