Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost respins de Comisia...

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost respins de Comisia Europeană, un dezastru pentru România

1 442

Programul național de reziliență a fost returnat României cu zeci de amendamente ale CE, care reproșează inconsistența proiectelor de finanțare, pentru spitale, școli, energii verzi etc. Cele 29 de miliarde de euro alocate României sunt acum în cumpănă, în timp ce ministerul fondurilor europene al lui Ghinea îl ia pe nu știu în brațe, justificând că este vorba doar de o reevaluare a proiectelor, că de fapt banii nu se pierd și nu se câștigă, doar se transformă, conform legii lui Lavoisier.

Practic România se face de râs cu PNL și USR-PLUS la guvernare!
Cele două partide au ratat cea mai mare șansă de dezvoltare a României, după ce Comisia Europeană a respins PNRR-ul trimis de Florin Cîțu în forma agreată doar de coaliția guvernamentală.
Pentru alte țări plata proiectelor începe săptămâna viitoare, iar pentru România mai stagnează (cel mai probabil la Paștele cailor), expresie a prostiei și incompetenței guvernanților, în special cei ai USR-Plus.

Comisia a returnat PNRR cu zeci de observații.
Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.
Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.
La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.
La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.
La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.
Proiectul privind strategia pentru irigații în România nu va fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că motivul respingerii planului a fost că nu era suficient de verde deși, în opinia sa, soluția era foarte bună. Fermierii sunt revoltați și spun că ministrul este incompetent și că nu a prezentat corespunzător planul, deși știa gravele probleme din agricultură provocate de secetă. În proiectul PNRR erau incluse proiecte privind infrastructura de gestionare a apei în valoare de 6,5 miliarde euro. Vom reveni.

Libiu Mateescu & Vlad T.

COMENTARII

  1. […] imediat. Pentru a vedea o mică parte din eorile sesizate de comisie vă invităm să lecturați: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost respins de Comisia Europeană, un dezas….Este posibil ca amanarea depunerii moțiunii PSD (probabil semnata și de AUR) să fie legată de o […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.