Plecarea Ungariei din Uniunea Europeană va paraliza exporturile legumicole ale României și...

Plecarea Ungariei din Uniunea Europeană va paraliza exporturile legumicole ale României și ale Bulgariei

2 65

O  transgresiune a Ungariei înspre BRICS și un Hungexit în urma ostracizării Ungariei de către Uniunea Europeană ar avea un prim efect devastator asupra economiei românești, asupra exporturilor de produse românești către țările Uniunii Europene.
Reintroducerea controalelor drastice la vama ungurească a tuturor Tir-urilor românești și bulgărești, dar și a trenurilor marfare, apoi controale și mai drastice pe parcursul străbaterii Ungariei, astfel încât românilor le vor trebui șapte zile numai să iasă din vama ungurească și alte cinci să străbată Ungaria. Iar trenurile vor sta cu săptămânile în vamă, până ce se verifică toate vagoanele.
Ceea ce va produce coloane auto nesfârșite pe șoselele Transilvaniei și blocaj al căilor ferate, un blocaj funest pe care-l va resimți toată țara. Asta ar pune capăt oricărui export de legume și fructe al României către Occident, pentru că nu vor mai putea fi exportate produse perisabile, iar pe mare nu se pot exporta decât cerealele. Iar dacă la această modificare de paradigmă zonală a vămuirii drastice se adaugă și Austria și probabil Serbia, pentru România este sfârșitul accesului în Occident pe această rută terestră, cu sau fără Schengen.
Prejudiciul pentru România ar fi de multe miliarde de euro anual.
Ar mai rămâne ruta terestră Ucraina-polonia, aspect care ne produce ilaritate în contextual beligerant actual din Ucraina și pentru că la vama poloneză ne va aștepta revolta agricultorilor și legumicultorilor polonezi.
Iar pe mare ar fi o cale mult mai lungă, însă se pare că și Turcia pivotează către BRICS, așa că vămuirea în strâmtoarea Dardanelelor se va prelungi, nu se știe cât pentru navele românești.
Considerând acest scenariu funest dar posibil pentru România, se pune întrebarea dacă loazele slugarnice, care conduc România în prezent și o vor conduce și în viitor vor avea capacitatea de a debloca o asemenea situație catastrofală pentru români.

Victor Orban va veni la Tușnad să ne țină prelegeri despre pace
Dacă Europa se raportează serios la pace, ea poate crea un plan care are „măcar o șansă minimă de realizare”, a subliniat Victor Orbán în urma dezavuării turneului său mondial în China Rusia, Ucraina și SUA, la întâlnirea cu Donald Trump, de către liderii europeni, în special de către Borell de la Externele Uniunii Europene.
Victor Orban nu are o atitudinea constructivă față de Ardeal, ci mai degrabă una revizionistă, aspect care i se poate reproșa, în primul rând că este lipsită de orice finalitate posibilă, deci e irațională. Tot la el regăsim o surprinzătoare viziune politică globală și raționalistă, comparativ cu exaltații într-ale războiului de la Bruxellles și de la Strasbourg.
Zsolt Nemeth, şeful comisiei pentru afaceri externe din parlamentul ungar şi fondatorul Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, unde sâmbătă, 27 iulie, va susţine un discurs şi premierul ungar Viktor Orban, a îndemnat marţi la un „dialog mai bun în locul confruntării, chiar şi în condiţiile politice de astăzi”, şi a estimat că ediţia din acest an a evenimentului va fi un „pas important în misiunea de pace” a premierului ungar, relatează agenţia MTI, conform AGERPRES. „Cooperarea şi dialogul mai degrabă decât confruntarea şi monologul” constituie principalul punct forte al acestei universităţi de vară, a spus Zsolt Nemeth la o conferinţă de presă organizată înaintea evenimentului.
„Nu a fost niciodată atât de multă nevoie ca în prezent de gândire şi analiză politică”, a adăugat el, descriind războiul ruso-ucrainean drept un moment de „cotitură politică”, întrucât va determina evoluţiile politice şi economice în deceniile următoare.
Parlamentarul ungar a susţinut că misiunea de pace a lui Orban este „deja o acţiune de succes”, apreciind că poziţia care îndeamnă mai degrabă la negocieri diplomatice decât la soluţii militare câştigă teren, iar ediţia din acest an a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad va fi un „pas important în misiunea de pace” a lui Orban.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.