Pledorie pentru o legislatie noua privind culpa medicala
Reprezentantii Colegiului medicilor din Romania vor o noua legislatie privind culpa medicala, precum si o comisie de mediere intre societatea de asigurari si pacient. Colegiul Medicilor mai doreste ca pacientii sa fie despagubiti direct de medicii care le-au creat probleme. De la inceputul anului si pana in prezent, la nivel national, s-au acordat in lumea medicala o serie de sanctiuni medicilor vinovati de malpraxis: 11 avertismente, 9 voturi de blam, o amenda, 7 interdictii si 24 de mustrari.
Alte 24 de dosare sunt in curs de solutionare, desi pana la 1 septembrie au fost analizate 103 dosare in care au fost implicati 118 medici. In 2007, Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor din Romania a analizat 113 dosare in care au fost implicati 135 de medici.
Potrivit cotidianului Romania Libera, reprezentantii Colegiului medicilor vor ca judecarea culpelor medicale sa se faca prin conciliere si doctorul vinovat sa fie sanctionat disciplinar de Colegiu. O alta masura pe care o doresc a fi pusa in practica, este acea in care Comisia de mediatori sa hotarasca plata prejudiciului direct pacientului.
In prezent, cazurile de culpa medicala sunt analizate de comisiile de disciplina ale Colegiului Medicilor din Romania, dar si de Comisia de Malpraxis a Ministerului Sanatatii. Medicii doresc ca introducerea in Legea malpraxisului a caii extrajudecatoresti sa fie luata in discutie de viitorul Parlament cat se poate de repede, pentru a putea fi aplicata incepand cu primavara anului viitor. Conform noii legi, pecientii nu vor mai fi plimbati pe drumurile tribunalelor pentru a fi despagubiti in cazuri de malpraxis.
Suspendarea dreptului de libera practica a profesiei a fost aplicata in Romania, in doar doua cazuri celebre: cel al doctorului Naum Ciomu si a doctorului Razvan Tranca de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”.