Plugarul la Vad – expozitie la Muzeul de Etnografie din Brasov

Plugarul la Vad – expozitie la Muzeul de Etnografie din Brasov

0 254

Muzeul de Etnografie Brasov gazduieste expozitia “Plugarul la Vad” – un obicei agrar de fertilitate.
Expozitia a fost deschisa ieri, 17 martie 2009, la ora 12, la sediul Muzeului din Brasov.
Plugarul este un obicei traditional care se organizeaza in fiecare an cu ocazia Pastelor Ortodoxe in comuna Sercaia, satul Vad, din judetul Brasov.
Vestirea Invierii Mantuitorului se face in Tara Fagarasului inca din Joia Mare de catre feciorii care incep sa bata toaca. Ritualul are, pe de o parte, rolul de a tine la distanta duhurile rele si stihiile naturii, dar si de a vesti inceputul primaverii si al anului agrar. In traditia populara, sarbatoarea Pastelui e strans legata de debutul anului agricol. In acest sens, in a doua zi de Paste, in satele din Tara Fagarasului se respecta o datina unica in tara: obiceiul Plugarului, manifestare folclorica cu caracter agrar la care participa intreaga comunitate.
In cadrul evenimentului se cinsteste prima cununa de grau, in speranta unei recolte bogate in anul respectiv si a bunastarii generale pentru comuna.
In ziua de luni (a doua zi de Paste), ceata de feciori si fete a satului (tineri necasatoriti, pana in jurul varstei de 19 ani), imbracati in costume populare, se strang impreuna acasa la unul dintre baietii care urmeaza sa intre in armata in anul respectiv si il imbraca pe acesta cu cununi din grau proaspat (pe cap, pe maini, pe picioare, pe corp). El va fi Plugarul ce va fi scos la vale, la vremea cand se termina slujba de la biserica.
La podul care traverseaza valea se desfasoara toata actiunea. Pe malul apei ceata joaca pe cateva dansuri populare, apoi Plugarul intra in apa si face cruce pe apa.
Partea distractiva este cea cand plugarul isi umple cu apa clopul pe care il poarta pe cap si apoi fuge sa stropeasca lumea adunata.
Se mai fac cateva dansuri de incheiere, dupa care cetasii pleaca sa se schimbe cu haine uscate si se aduna din nou pentru a vizita toate cuplurile casatorite dupa Plugarul din anul precedent.
Desi ramas acelasi obicei, dupa multe generatii, in fiecare an apar noi situatii surpriza. Si, mereu, Plugarul aduce multimea dornica sa se bucure de acest eveniment.
In ziua de azi, datina si-a pierdut caracterul initial. In prezent se acorda mai multa importanta elementului exterior decorativ, devenind cu adevarat un spectacol de mimica, costumatii, muzica si dans.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.