PNL inca un rateu – Motiunea PNL impotriva Guvernului Ponta a picat

PNL inca un rateu – Motiunea PNL impotriva Guvernului Ponta a picat

0 414
Motiunea de cenzura depusa de noul PNL impotriva guvernului Ponta a picat marti la vot. Ea a fost votata de doar 207 parlamentari, mult mai putini decat necesarul de 275. Rezultatul era previzibil, dat fiind ca parlamentarii Puterii au anuntat ca nu vor vota, ci vor sta in banci. Este a doua motiune de cenzura a PNL esuata. Liberalii mai au o incercare in viitoarea sesiune parlamentara (anul viitor). Pentru motiunea de astazi au votat parlamentarii PNL, UDMR, PSRO (aripa din PSD „fracturata” de Mircea Geoana) si unii neafiliati.
Pe toata perioada derularii procedurii parlamentare, citirea motiunii, dezbatere si vot, linga Palatul Parlamentului a avut loc un miting organizat de PNL, cu mii de oameni care au stat in ploaie, miting la care co-presedintii PNL Vasile Blaga si Alina Gorghiu nu au participat.
Motiunea „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, a fost depusa in Parlament pe 21 septembrie de catre PNL si a fost citita in plen pe 23 septembrie. Prezntarea documentului, lectura, a fost facuta in sedinta de plev a celor doua camere de catre liderul de grup al deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu
Documentul este semnat de 183 de parlamentari, dintre care 122 deputati – 115 de la PNL, 6 neafiliati si unul de la grupul democrat si popular, si 61 de senatori – 58 de liberali si 3 neafiliati, respectiv Mircea Geoana, Dan Ionita si Dan Tataru.Interventia lui Victor Ponta
Nu exista azi in fata dvs niciun fel de critica la adresa actului de guvernare. Este o confuzie starnita, sunt oameni adusi cu autobuze in fata in ploaie, probabil ei credeau ca vin sa protesteze impotriva celor care le-au taiat pensiile si salariile (aplauze). Sunt mai multi jandarmi si jurnalisti decat protestatari. Dar nici dl Blaga nu mai e ce a fost.
Va aduc aminte tuturor ca atunci cand USL s-a prezentat pt o motiune de cenzura s-a format cu un guvern alternativ. Astazi nu exista asa ceva.
Apreciez faptul ca opozitia nu vorbeste despre pensii, salarii locuri de munca, avand in randurile sale exact fostii pdlisti. E un lucru de bun simt ca nu discutati despre problemele guvernarii.
Premierul Victor Ponta consideră că răspunsul cel mai bun pentru orice moțiune și orice critică adusă Guvernului este mesajul transmis de președintele României cu privire la starea economiei românești partenerilor strategici din SUA.
„Cel mai bun răspuns pentru orice moțiune și orice critică adusă Guvernului: „Economia României beneficiază de avantaje importante: creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, precum și numeroase resurse naturale.

România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune. Este ceea ce a transmis președintele Iohannis către partenerii noștri strategici din SUA, chiar zilele acestea. Evident, sunt total de acord cu mesajul!”, a spus premierul.
Intentia PNL de a se ascunde in spatele procurorilor este gresita. In parlament nu trebuie sa se faca justitie doar politica.
Multumesc coalitiei de guvernare pentru sprijinul pe care il acorda guvernarii.
Este datoria noastra a celor care am fost votati sa ducem la bun sfarsit programul de guvernare.
Multumim si grupului minoritatilor nationale care au sustinut guvernarea si care acum da un semnal al tolerantei.

UDMR a fost intotdeauna constant in a combate implicarea juridiciului in actul de politica. Respect dreptul dvs de a vota motiunea dar cred ca trbeuie sa spuneti care este pozitia dvs fata de ce spun colegii liberali. IN 2012 au spus ca nu sunteti buni sa guvernati, acum vor spune ca sunteti bun.
Si dl Dragnea este bun daca da jos guvernul, altfel este un penal, condamnat pentru referendumul pe care dvs l-ati votat.
Si dl Oprea este bun daca tradeaza coalitia de guvernare.
Cand se dau lectii de moralitate trebuie vazut cine da acele lectii.
Vedeam un fost membru al guvernului Boc, dl Predoiu chemand oameni in strada. Din fericire nu au venit ca daca ar fi venit l-ar f intrebat de ce a smneat pe ordonantele prin care s-au inchis spitale, sau despre gala Bute, pe care acum doar dna Udrea o plateste.
Pentru a da satisfactie celor care au conceput acest text, sa am refer un pic si la obiectul motiunii sau textului prezentat. Se vorbeste despre contracte…nu am semnat niciun fel de contract cu o societate. Stiu ca a semnat dl Sova cu societati din portofoliul AVAS condus atunci de dl Atanasiu. Vreti sa imi dau eu demisia pt ca au semnat Sova cu Atanasiu contracte? Care e logica. Sau poate a fost sfatuit gresit de avocata Gorghiu. (In acest moment aplauze puternice cand Ponta citeste despre contracte ale Gorghiu Pop & Asociatii).
Premierul Victor Ponta a declarat ca firma la care a lucrat Alina Gorghiu, liderul liberal, a avut mai multe contracte cu AVAS. „Se vorbește acolo (n.r.—în moțiunea de cenzură) despre contracte. Nu am semnat niciodată niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat. Știu că a semnat domnul Șova cu societăți din portofoliul AVAS, condusă atunci de către domnul Teodor Atanasiu. Deci dumneavoastră vreți acum să-mi dau eu demisia pentru că domnul Atanasiu cu Șova au semnat niște contracte? Care e logica? Sau poate domnul Atanasiu a fost sfătuit greșit de către o consilieră a domniei sale, care era și avocat și care știa foarte bine ce înseamnă contracte cu statul, dacă cumva le-a uitat doamna consilier avocat Gorghiu. Am în față așa: contract Gorghiu — Pop și Asociații — AVAS, 25.000 de euro plus TVA, Gorghiu — Pop și Asociații — AVAS, 10.000 de euro plus TVA, Gorghiu—Pop și Asociații — AVAS, 6.000 de euro plus TVA. Sunteți cam scumpă, doamna Gorghiu! Gorghiu — Pop și Asociații — AVAS, 15.000 de euro plus TVA, Gorghiu — Pop și Asociații, 10.000. de euro plus TVA”, a spus Ponta, în plenul Parlamentului.
El a precizat că au mai existat și ”alte doamne care au crezut că dacă au protecție nu o să pățească niciodată nimic”.
„Când vă uitați la paiul din ochiul cuiva să nu vă încurce bârnele și vreau să spun un lucru. Mai credeau și alte doamne că, dacă au protecție, nu o să pățească niciodată nimic și vreau să vă aduc aminte, doamna Gorghiu, de colegul dumneavoastră Teo, (…) Teo Nicolescu, care de aici de la tribună, venea și spunea ‘să-i pedepsim pe corupți’. Cred că e un pic afară acum înainte de a intra din nou acolo (n.r. — pus sub acuzare de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul ANRP)”, a spus Ponta. Premierul a menționat că vor vota la moțiune „oameni care sunt trimiși în judecată, condamnați”. „Îmi pare rău pentru Dan Motreanu. Asta e viața! Dacă tot susții un lucru trebuie să-l susții până la capăt, dar știți ce, dragi colegi, îl aud pe domnul Predoiu, fost candidat la Buzău în 2008, vorbind despre legalitate și statul de drept și despre cum o să-i ia pe PSD-iști dubele. Mai țineți minte cine zicea chestia asta? Cred că domnul George Scutaru, tot de la Buzău. Poate aude totuși domnul Predoiu”, a mai spus Ponta.
M-am intalnit ieri intamplator cu dl deputat Tomac. „Daca votati motiunea si nu avem guvern nu vom putea sprijini Moldova” si mi-a zis „Hai dom’le ca nu trece motiunea”. Si atunci de ce ati maif acut-o?
Aplauze puternice pentru Ponta.

Interventia lui Alina Gorghiu
Dl Ponta traieste intr-o realitate doar a domniei sale si a nimanui din ROmania. Nimic din ce i se intampla nu intelege.
Veste buna este ca dl prim ministru mai are trei patru romani care il sustin, vestea proasta este ca acestia sunt liderii de la guvernare: Unul isi doreste sa preia locul de pe care a plecat dl Ponta, unul vrea sa ramana primul senator al tarii, unul confunda puterea cu interesul national.
Nu le pasa de partidele pe care le conduc. Odata cu Victor Ponta va compromiteti toti.
In afara zidurilor din acest parlament sunt cateva mii de oameni. Stiu, conteaza doar miile de oameni pe care Victor Ponta ii strange de ziua lui pe stadion.
Mai sunt peste un milion de romani care au semnat pt demisia lui Victor Ponta cand acesta era doar urmarit penal.
Solidarti-va cu cei din parcul Izvor, cu romanii. Dati-i un mesaj simplu lui Victor Ponta: „lasa-ne!” „Pleaca!”
Pe biroul meu de ieri se afla demisia lui Dan Motreanu. Vedeti undeva pe undeva demisia lui Victor Ponta?
Ati facut plangeri, l-ati pus pe dl Cazanciuc sa ma ameninte. Daca gasiti argument sa se spuna despre mine ca exista vreo suspiciune, demonstrati-o. De acuze m-am saturat. Vorbiti de altii ca sunt corupti. Uitati-va in oglinda, domnule Ponta!
Nimeni nu il mai suna, nimeni nu il mai asculta, si nimeni nu il mai primeste in vizita. Nu mai ajunge nicaieri. Din pacate, nici Romania nu mai ajunge nicaieri. Toata lumea asteapta o schimbare pt ca Romania este in avarie.
Ponta lasa in urma lui tone de invective, tone de minciuni si o mare pata pe imaginea Romaniei.
Un guvern cu sustinere zero este un guvern zero. Autorul afirmatiei este chiar Victor Ponta. Si este valabil si acum, are sustinere zero in conditiile in care parlamentarii sunt impiedicati sa voteze.
Ramanand la putere faceti un rau imens Romaniei.
Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai tarziu de la Palatul Victoria si pana la alegerile locale vom avea alt prim-ministru. Va indemn eu sa o faceti acum, astazi, aici, atata vreme cat inca ranile pot fi cusute. Mentinerea lui Victor Ponta in functie este democratica si constitutionala o sa imi spuneti. Dar este profund imorala si deloc dreapta.
Colegii mei au facut zilele trecute cateva analize. Sunt peste 100 de functionari publici, zeci de mii de angajati, mii de magistrati care isi dedica viata apararii itneresului public, respecta legea. Sunt suspendati din functie atunci cand se declanseaza procesul penal sau sunt trimisi in judecata? Aratati-mi si mie cum se va uita Victor Ponta la vreunul din acesti functionari.
Aceasta motiune este despre realitatea din Romania, despre clasa politica pe care o are. Astazi aveti de ales intre a continua sfidarea si a face un gest cat se poate de normal si firesc.

Interventia lui Vasile Blaga
Nu ma bucur de raul nimanui, nu ma bucur de situatia dlui Ponta.
Ce am fost v-am demonstrat cu varf si indesat anul trecut cand v-am scos din politica inalta. Ce o sa fiu eu o sa va arat anul viitor cand o sa castigam toate alegerile.
Prima regula este ca nu ai voie sa te pui pe tine deasupra intereselor tarii.
Motiunea noastra nu este despre un om, nu am facut o obsesie pentru Victor Ponta.
Motiunea este pentru separarea apelor: alegeti sa fiti pana la capat cu Victor Ponta intr-o guvernare fara viitor.
Sunt peste 100 de zile de cand Victor Ponta se incapataneaza sa ramana in functie. Situatia este unica in Europa.
Credibilitatea dlui Ponta in fata partenerilor internationali este zero.
Sa nu uitam si comportamentul dlui Ponta in ultimele 100 de zile. A facut tot ce se poate ca sa fie uitata situatia si sa mute atentia in alta aprte. A plecat dint ara pe nepusa masa, a aruncat cu populisme si a incercat ca transforme codul fiscal intr-o arma personala.
Premierul este un politician disperat.
Guvernul Ponta a pus zeci de taxe si impozite marite in cele mai nepotrivite momente.
Noi ne-am facut datorie si am tras un semnal de alarma, astazi v-am oferit solutia.

Interventia lui Calin Popescu Tariceanu
ALDE nu va vota motiunea de cenzura. (…)
(Sper sa nu ajungem in situatia in care) sa cerem permisiunea procurorilor in legatura cu oportunitatea unei decizii politice. separatie puterilor in stat inseamna echilibrul intre puteri, ma intreb dac aputerea judecatoreasca nu s-a transformat intr-o super putere, dincolo de ceea ce isi doreste constitutia.
puterea judecatoreasca inseamna numai judecatori, ministerul public nu face parte din puterea judecatoreasca, sunt sub autoritatea ministerului justitiei. Procurorii sunt agenti ai statului si sunt putere executiva.
CSM – avem de-a valma procurori si judecatori. Numirea judecatorilor la inalta curte se face de plen, deci si de procurori. Daca un judecator este sanctionat, depune o contestatie la plenul CSM, deci si procurorilor.
Parlamentul ce face? Nu modifica legile. Avem nenumarate articole din Codul de procedura penala declarate neconstitutionale, si nu se modifica in parlament pentru ca s-a dat ucaz sa nu ne atingem de coduri. Parlamentarii Puterii nu voteaza
Dupa cum stiti, intr-o tara civilizata serviciile de informatii nu aduna probe. Daca vreau sa ascult telefoane pt informatii, ma duc la un serviciu de informatii, daca vreau  sa adun probe, ma duc la poltiia judiciara. SRI are un monopol.
Intr-o tara civilziata, nu exista raporturi direct intre procurori si serviciu de informatii. Cititi mereu si pare a fi un motiv de lauda. DNA trebuie sa se bazeze pe politia judiciara si nu pe servicii de informatii.
Procurorii DNA si DIICOT au statut de Inalta Curte fara sa dea un examen.
Cei din DNA SI DIICOT sunt la discretia sefilor lor.  Si ne intrebam de ce risca abuzuri. Legea trebuie sa intervina. 
Parlamentul trebuie sa isi exercite rolul de control parlamentar. In taota lumea, notiunea de comisie de ancheta tine de esenta uniu regim democratic.
Vine un director SRI si face o declaratie publica: „Noi veghem ca judecatorii sa nu uite menirea, sa serveasca interele statului”. Felicitari! Deci avocatul apararii se poate duce acasa linistit.
Nu s-a intrrebat nimeni de ce sunt asa multe mandate de ascultare pe siguranta nationala. Suntem o tara de tradatori si teroristi.

Interventia lui Liviu Dragnea
Eu imi pastrez abordarea dialogului, incerc sa constat cateva lucruri.
Din fericire pt poporul roman, Caragiale inca nu a murit. Am vazut foarte multe acuzatii reciproce, iesiri publice in care s-au folosit cuvinte care nu au ce cauta in limbajul unui parlamentar.
Am fost criticati ca suntem prezenti si nu votam. Eu inteleg asa: cand cineva porneste o actiune, inseamna ca are si oamenii necesari pt a sustine aceasta actiune. Ti-ai facut un calcul si stii ca ai nr de voturi suficient, ai si echipa guvernamentala care sa vina imediat, ai si propunere de prim-ministru, ca sa arati tarii intregi…
E ca si cum ne-ati cere noua sa va aducem parlametnari sa va voteze motiunea si niste cetateni sa va mareasca randurile la miting. Asa ceva nu se poate face. 
Ma mir de unde brusc a aparu aceasta lipsa de experienta politica.
De maine avem de discutat: despre soarta TVR-ului, legea salarizarii, achizitiilor publice.
Scene de genul asta se vad pe posturi generaliste, acces direct, indirect, mireasa pentru fiul meu…in Parlament se fac legi.

Interventia deputatului Negrut Clement
Sunt parlamentar neafiliat de la PMP si vom vota motiunea.
Stimati colegi am ratat momentul de a depune motiunea intr-un moment cand putea sa treaca. Experienta liderilor PNL nu a fost folosita. Cum sa darami un guvern fara o negociere bob cu bob, fara sa ai program politic, fara sa vii cu o nominalizare de prim ministru?
Aveti nevoie de voturile noastre a celor 5-6 parlamentari PMP.
Inteleg ca USL inca traieste.”

Interventia UDMR-istului Kelemen Hunor 
Vom vota motiunea de cenzura. Dar nu trebuie ca votul sa fie interpretat pentru textul motiunii. O motiune nu trebuie indreptata impotriva unui singur membru al guvernului.
Investitiile sunt ca si inexistente, guvernul creeaza tensiuni intre diferite grupuri sociale, ordonantele de urgenta creeaza dezechilibru intre executiv si legislativ.
Unii dintre membrii guvernului au devenit portavocea extremismului si nationalismului orb.
Cetatenii asteapta de la noi toti consecventa si o actiune logica. O formatiune aflata in opozitie nu poate sa voteze altfel decat impotriva guvernului.
Vreau sa cred ca nu vor exista consecinte negative pentru electoratul nostru.

Horia D.R.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.