Podul de la Calafat-Vidin, aproape in grafic
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, joi, la Calafat, dupa ce a vizitat santierul de lucrari pe care partea romana le realizeaza la podul care va lega Romania de Bulgaria prin punctele Calafat-Vidin, ca sunt sanse ca aceste lucrari sa fie finalizate in iunie 2011 daca se va lucra in ritmul in care se lucreaza in acest moment. Reprezentantii firmelor Azvi – Vimac JV, din Spania, care executa lucrarile de infrastructura pentru acest pod, i-au prezentat lui Berceanu stadiul fizic al lucrarilor pe care le-au realizat intr-un an de zile de cand au demarat lucrarile, stadiu care este de 20 la suta la lucrarile de drum, de cinci la suta la statia de taxare si de 10 la suta la lucrarile de cale ferata.
Desi a trecut jumatate din perioada de executie a lucrarilor, iar stadiul acestora este destul de redus, Berceanu sustine ca de regula intarzierile la lucrari apar de multe ori in proiectele de infrastructura la inceput, pentru ca sunt foarte multe aspecte care tin de amplasamentele conductelor care se afla in subsol, conducte realizate inainte de 1989, in alte zone decat cele trecute in proiecte.
Infrastructura conexa pre care Romania trebuie sa o realizeze la podul Calafat-Vidin consta intr-un drum rutier si un sector feroviar. Drumul rutier are circa 8,7 km, din care 3,2 km cu cate doua benzi pe fiecare directie, o banda cu latimea de 3,75 m intre punctul de incheiere al podului de pe partea romana a Dunarii si DN56 Craiova-Calafat si o statie de taxare.
Sectorul feroviar are aproximativ 3,4 km de linie noua cu un singur fir, o portiune de cale ferata reabilitata si statia CFR din localitatea Golenti, de langa Calafat, care va fi reabilitata, pe toate sectiunile fiind incluse lucrari de electrificare, semnalizare si telecomunicatii. Valoarea totala a acestor lucrari de infrastructura este de 67 milioane de euro.
Berceanu a spus ca ideea realizarii acestui pod a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului pentru ca este in cea mai mare parte un proiect al Guvernului bulgar cu finantare europeana, iar intre partea bulgara si Uniunea Europeana au fost Mai multe schimbari.
“Noi, in ceea ce ne priveste, in momentul in care am avut clarificat si amplasamentul si ceea ce urmeaza sa facem noi, am facut (…), iar de aici incolo lucrurile au fost si sunt in continuare fixe(!)”, a mai afirmat Berceanu.