Poiana Narciselor – de vanzare la Brasov
In Romania, legea este respectata dupa tocmeala, asa ca multe nereguli se intampla chiar sub ochii autoritatilor. Atfel, in fiecare an, Poiana Narciselor, desi rezervatie naturala este „vandalizata†de cei care isi incarca masinile de flori, fie pentru uz propriu, fie pentru a le comercializa in piete.
O asociatie din Brasov a depus luni, 18 aprilie 2011, adrese la Primaria Brasov, Serviciul de Administrare Piete aflat in subordinea Consiliului Local, Agentia de Protectia Mediului, Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu si Politia Locala, pentru a le solicita sa verifice comercializarea narciselor provenite din celebra arie naturala protejata, „Poiana Narciselor”.
Stoparea acestei „delincvente†ar fi o bila alba pe care Brasovul ar primi-o in cursa sa pentru titlul de „Capitala Verde a Europeiâ€, pentru care municipiul Brasov va concura in perioada 2014-2015.
Rezervatia este cuprinsa intre Muntii Fagaras, Muntii Persani si Podisul Transilvaniei, la marginea satului Vad, la o distanta de 21 km de orasul Fagaras si la 7 km de Sercaia.
Specia predominanta in zonele dumbravite este Narcissus angustifolius. Teritoriul rezervatiei se remarca prin multimea neobisnuita a narciselor dar si prin imbinarea dintre vegetatia lemnoasa si cea ierboasa.
S-au identificat 516 specii de cormofite, grupate in 68 de familii.
Acest loc magnific reprezinta singura rezervatie naturala de profil din Europa, intinzandu-se pe o suprafata de 400 de hectare. Narcise cat vezi cu ochii, lasate sa creasca libere in toata splendoarea lor, dar fiind rezervatie naturala, nu ai voie sa le culegi, traditii transilvane si preparate culinare pe masura, toate acestea pot fi admirate si gustate daca mergeti la Sarbatoarea Narciselor in Poiana Narciselor.
Poienile de narcise se intind pe mai mult de 300 de hectare, iar in unele locuri depasesc chiar 150 de fire pe metru patrat.