Polite de asigurare obligatorie a locuintelor din 2010
Noua societate de asigurare PAID va incepe emiterea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale in 2010, a declarat marti, la Forumul de asigurari FIAR 2010, presedintele PAID, Marius Bulugea.
„Emiterea politelor va incepe cu siguranta anul acesta. Nu pot preciza o data clara, dar sper sa fie cat mai curand”, a afirmat Bulugea.
El a subliniat ca PAID a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor efectuarea unei anchete la nivelul celor 3227 de unitati administrativ-teritoriale cu privire la existenta unei baze de date despre locuinte, in format electronic sau pe suport de hartie, care sa fie transferata catre societatea de asigurare. Aproximativ 75 la suta dintre primarii au baze de date cu locuintele, pe suport electronic, iar 10 la suta au posibilitatea de a transmite datele in formatul solicitat de PAID.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), din totalul de 8-8,5 milioane locuinte care exista in Romania, numai 15 la suta au asigurare facultativa.
Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al PAID, estimeaza ca in primul an cand vor fi emise polite de asigurare obligatorie gradul de cuprindere va ajunge la 30 la suta, incluzand aici si cele 500.000 de locuinte care apartin statului si care vor trebui, de asemenea, asigurate. Cei care nu vor incheia asigurari obligatorii ale locuintelor in perioada prevazuta de lege sunt pasibili de amenzi, care au un nivel mai ridicat decat polita de asigurare in sine. Persoanele asistate social vor face obiectul unor liste ale primariilor, care le vor comunica PAID, urmand ca statul sa suporte plata asigurarii din bugetul de stat sau bugetele locale.
PAID a devenit functionala din luna februarie 2010 si are ca actionari 13 societati de asigurari, care au si rolul de distributie a politelor, de constatare a daunelor si evaluare. Printre actionari figureaza societatile ARDAF, UNIQA, Groupama si ASTRA Asigurari.
Potrivit presedintelui PAID, programul de reasigurare a fost stabilit, iar negocierile cu brokeri de reasigurari se afla in faza finala, fiind contactati reasiguratori de top care au experienta in programe de protectie la catastrofe.
Programul Roman de Asigurare la Catastrofe este prevazut in legea 260/2008, aprobata cu amendamente de Senat si transmisa Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.