Politia Locala a trecut de Senat
Senatul a adoptat marti, cu 76 de voturi pentru, proiectul de lege privind infiintarea Politiei Locale, structura in subordinea primarilor, cu atributii suplimentare fata de Politia Comunitara in privinta sigurantei rutiere, a inspectiei in constructii, urbanism, comert si mentinerea ordinii publice, transmite NewsIn. Legea mai trebuie adoptata de Camera Deputatilor in calitate de for decizional.
Raportul Comisiei de administratie publica mentioneaza ca, dupa cini ani de la infiintarea Politiei Comunitare prin preluarea personalului si patrimoniului gardienilor publici, au fost constatate o serie de probleme de ordin legislativ si administrativ.
„Atributiile Politiei Comunitare nu sunt delimitate dar cele ale altor structuri cu responsabilitati de inspectie si control din subordinea autoritatilor adminitratiei publice locale si de cele ale unitatilor teritoriale ale Politiei Romane sau Jandarmeriei. Atributiile Politiei Comunitare sunt considerate insuficiente de catre autoritatile administratiei publice locale de municipiu. La acest nivel problemele cu fluenta traficului si inspectia in urbanism, comert si protectia mediului au o complexitate deosebita, precum si capacitatea de pregatire si instruire a personalului care este redusa”, se motiveaza in raportul de adoptare a proiectului de lege.
Intre principalele prevederi se mentioneaza ca Politia Locala va fi organizata ca un compartiment functional in aparatul de specialitate al primarului sau de institutie publica de interes local cu personalitate juridica.
Politia Locala va avea atributii mai ample decat cele ale Politiei Comunitare, fiind prevazute si alte domenii de competenta, in special in domeniul sigurantei rutiere si ordinii publice. Acest organism se constituie distinct de Politia nationala si va avea atributii privind apararea drepturilor si libertatilor persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor.
Politia Locala va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului responsabile cu inspectia si controlul in constructii, urbanism, protectia mediului si comert, consolidand capacitatea de actiune in aceste domenii. Va sprijini serviciile publice comunitare de evidenta persoanelor in activitatea de teren a acestora.
Prin votul din Senat se demonstreaza ca se poate depasi o controversa veche de mai multi ani ce va aduce al doilea mare pas de reforma a vechii Militii, vopsita Politie dupa 1989. Destul de tarziu, dupa demilitarizare, asistam acum la o adevarata descentralizare si deconcentrare a Politiei.