Politia pe ruta Zarnesti-Brasov

Politia pe ruta Zarnesti-Brasov

0 429

Politistul beat care a accidentat o femeie gravida la Zarnesti, dupa ce distrusese mai intai niste acareturi de pe marginea drumului, si agenta de circulatie batuta intr-o intersectie la Brasov, sunt cele doua extreme ale imaginii autoritatii in Romania.


La capatul de jos, acolo unde perceptia publica asupra politiei este naclaita de niste noroiuri foarte mirositoare, se gaseste fapta politistului zarnestean. Nu numai ca s-a urcat beat la volan si a lovit-o pe biata femeie nevinovata; gunoiul in uniforma a parasit locul accidentului, ca orice infractor de sosea iresponsabil, de teama ca-si va pierde slujba pe care a dezonorat-o. Dupa ce a fost retinut de colegii sai, care i-au reconstituit traseul si l-au pus in fata probelor indubitabile ale vinovatiei sale, politistul si-a dat demisia si asteapta o pedeapsa de cativa ani buni pentru faptele comise. Cu ocazia cercetarilor a iesit la iveala si amanuntul ca omul legii avea de mai multe vreme apucaturi infractionale. Martori din Zarnesti sustin ca este un caftangiu de bodega; nu demult s-a incaierat cu cativa boschetari intr-o crasma din localitate. Macar daca activitatea in slujba politiei si antrenamentele pe care se presupune ca le face pentru ?a se mentine in forma l-ar fi ajutat ca iasa cu fruntea sus din incaierare; aceiasi martori declara, insa, ca paruiala i-a invinetit un ochi si l-a sifonat vartos. Ramane un mister si o pata pe emblema politiei de ce un mardeias de doi bani a continuat sa imbrace uniforma dupa iesiri ?de genul asta, care-ar fi trebuit demult sa-i atraga suspendarea din randul fortelor de ordine. A fost nevoie de un incident de trei ori reprobabil precum sofatul beat, accidentarea femeii insarcinate si fuga de la locul faptei ca sa-l impinga sa demisioneze si sa permita politiei sa scape de o uscatura.


La capatul celalalt al comportamentului oamenilor legii in Romania se afla incidentul petrecut in apropierea unei intersectii de pe Calea Bucuresti, la o ora nici macar foarte propice petrecerii unor fapte penale. O agenta de circulatie dirija traficul, imediat dupa lasarea serii, cand a observat pe trotuar un individ ce-i cara pumni unei femei trantite la pamant. A intervenit prompt, desi probabil ca genul asta de initiativa nu era inscris in fisa postului ei de agent de circulatie. Unde mai pui ca este si femeie. Amanuntul nu l-a impresionat insa pe agresor, care a lovit-o la fel cum facuse cu prima sa victima, dupa care s-a facut nevazut. Mobilizarea rapida a colegilor tinerei politiste a dus la prinderea batausului, care mai are la activ fapte asemanatoare. Pana la judecarea cazului, este cercetat in libertate, nefiind considerat periculos.


Evenimentele petrecute la Zarnesti si Brasov delimiteaza o zona in care se inscriu diverse atitudini ale cetateanului fata de oamenii legii. Doua, in principal.


Prima este constatarea verificata de prea multe ori in Romania ca uniforma imbraca de-a valma indivizi dedicati meseriei pe care au ales-o – poate ca prost platita si cu satisfactii minuscule – si borfasi cu nimic mai breji decat elementele infractionale impotriva carora ar trebuie sa lupte. Lucratorul pus in slujba cetateanului si profitorul acestei profesii arata la fel in tinuta de serviciu. Respectul pretins din partea cetateanului pentru cei platiti sa apere si sa impuna ordinea este cel putin o obraznicie atata vreme cat tagma politistilor include si personaje precum agentul din Zarnesti sau generali de la Interne cu mainile bagate pana-n epoleti in afaceri murdare, in care sunt parteneri cu interlopii si mafiotii.


A doua este mai ingaduitoare cu statutul politistului si este inspirata de postura de victima in care se pot gasi uneori lucratorii aflati in exercitiul functiunii. Spectatori la agresarea agentei de circulatie, care a avut prestatia onorabila pe care o asteptam de la toti colegii ei, nu ne putem impiedica sa invidiem statutul politistului din State, de pilda. Unde un gest de ultraj precum cel consumat pe Calea Bucuresti ar fi declansat o vanatoare impotriva agresorului care s-ar fi putut termina, asa cum ne invata toate filmele americane, chiar si cu ciuruirea justitiara a acestuia.


Diferenta imensa dintre doua atitudini politienesti consumate pe ruta Brasov-Zarnesti fac probabil atat de dificila adoptarea unor legi permisive cu uzul armamentului din dotare de catre politisti. Poata ca daca facea uz de arma agenta din Brasov ar fi scapat teafara iar infractorul ar fi fost imobilizat, ranit, eventual ucis. Poate ca, daca-i trecea prin cap sa scoata revolverul din dotare, betivanul cu cascheta din Zarnesti nu mai manca bataie la carciuma, iar boschetarii ar fi fost invinsi, raniti, eventual ucisi.


O lege care ar permite politistilor de felul tinerei agente brasovene sa se apere eficient ar baga cartus pe teava si declasatilor de teapa agentului zarnestean. Un risc pe care nu cred ca vrea cineva sa si-l asume.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.