Politica la Brasov: lupte greco-romane in decor medieval

Politica la Brasov: lupte greco-romane in decor medieval

0 272

In totala contradictie cu spiritul medieval al orasului in care traim, folclorul vehiculat de politicienii brasoveni se inspira din Antichitate. Nu demult, Aristotel Cancescu, capul judetului, il invoca pe Pitagora si teorema lui preferata ca sa-i calculeze primarului Scripcaru unghiurile in sensurile giratorii cu care a umplut orasul. Matematicianul grec fusese deranjat de pe soclu pentru a fi invitat la disputa dintre capeteniile urbei si judetului. Dar n-a scapat cu atat; diversi oameni politici locali au indexat celebra teorema cu contributii moderne, nascute dintr-o matematica aproximativa. Cativa membri PD sunt convinsi ca Pitagora poate afla si algoritmul prin care Cancescu s-a imbogatit peste masura de cand patroneaza destinele judetului si un profitabil trust media.


Nici Arhimede nu a fost lasat sa se imbaieze linistit in cada care l-a facut celebru. Si el a fost poftit la intrecerea apriga dintre municipiu si judet, ce se poarta in Brasov de ceva vreme. Scandalul transformarii Companiei Apa in operator regional, pentru incasarea celor 110 milioane de euro nerambursabili din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene, a avut prea putin de-a face cu mediul acvatic. Dar a ilustrat arhimedic cam ce lichiditati se pot disloca cand interesele orasului si ale judetului se incontreaza si incep sa faca valuri.


In plina atmosfera de Ev Mediu a Festivitatilor Medievale ale Brasovului, lumea buna antica este pomenita din nou. Hippocrat este protagonistul ultimei dispute dintre consilierii locali pe tema oportunitatii infiintarii unei clinici de cardiologie la Brasov. Ironia face ca cei mai vehementi opozanti ai proiectului prezentat in Consiliul Local de un reputat medic cardiolog timisorean sa fie trei medici brasoveni – Paul Becheanu, Marius Nica si Maria Ghise, consoarta fostului primar penelist. Despre cei trei se sustine ca ar avea oarece interese la societatea de profil Hiperdia, care ar fi dorit sa intre in posesia spatiului din incinta Spitalului Tractorul, locatia destinata preconizatei investitii in favoarea bolnavilor cardiaci.


Injectia asta de antichitate in trupul medieval al istoriei Brasovului este o anomalie cu oarece traditie sub Tampa. Dar reciproca este si ea valabila. Aristotel Cancescu, posesorul unui pedigri? patronimic din vremurile bune ale Helladei, are gusturi cat se poate de medievale. Nu este domnia sa protectorul artelor tencuitului peste fatadele medievale ale zidurilor Brasovului? Din fericire pentru arheologii sfarsitului de mileniu trei, a binevoit sa-si retraga, dupa expunere indelungata, numele de pe pancartele ce indica vizitatorilor cui sa-i multumeasca pentru fata restaurata a istoriei brasovene. Mare ar fi fost confuzia sapatorilor anului 2900 daca ar fi gasit printre vestigii de piatra medievala si ranforsaje din bare de otel torsadat sarja 2005, un fragment de tabla inscriptionat „Aristotel”. N-ar mai fi inteles nimic din marile epoci istorice, asa cum ni s-au predat noua la scoala.


Cavalerii urbei asteia medievale chinuiti de nostalgii antice nu prea au totusi nimic de-a face cu figurile respectabile pe care le invoca. Aristotel (Grecul) si-a dobandit faima de la Liceu – gradina in care isi preda lectiile in timp ce se plimba. Aristotel (Cancescul) si-a inceput cariera inca de la Gradinita – aia din Tractorul, in care functioneaza sediul trustului de presa Mix. Scripcaru (Primarul) n-ar fi auzit niciodata de Pitagora daca sensul giratoriu nu s-ar fi numarat printre aplicatiile teoremei aleia cu ipotenuza si catetele. Arhimede, sarmanul, e bun doar in teorie. Pentru ca, practic, nici unul dintre greii Brasovului nu a intrat efectiv la apa.


Dar premiul pentru cea mai nepotrivita ipostaza de invocator al celor antice merge catre Vasile Kraila, consilierul independent sustinator de clinica de cardiologie. Care, la pomenita sedinta de CL, le amintea celor trei medici liberali opozanti de juramantul lui Hippocrat. Mult mai potrivit pentru domnul Kraila, spun cunoscatorii periplelor sale dintr-o vreme prin crasmele locului, ar fi fost sa invoce un alt coleg de Panteon al parintelui medicinii. Pe Bacchus, parintele mahmurelii.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.