POLITICA REVIZIONISTA A PASILOR MARUNTI!
S-a făcut ani in sir multă vâlvă, intre altele si în jurul predării in scolile maghiare, a istoriei ÅŸi geografiei în limba română. S-au încins spiritele, a plouat cu acuze ÅŸi ameninţări. S-au exploatat la maxim dorinta disperata a presedintelui Basescu de a pastra PDL la guvernare, condus de o grupare obedienta si umila, in frunte cu Emil Boc. Dacă ne aruncăm puÅ£in ochii în istorie, ne dăm seama că această inutilă dispută ÅŸi-a găsit rezolvarea încă din anul 1923, pe vremea când prim-ministru era liberalul Ionel Brătianu, unul din înfăptuitorii actului Marii Uniri.
Sa reproducem cuvânt cu cuvânt argumentele prezentate de marele bărbat de stat, consemnate în lucrarea „Activitatea corpurilor legiuitoare ÅŸi a Guvernului de la ianuarie 1922 ÅŸi până la 27 martie 1926”, publicată în BucureÅŸti, Editura Cartea Românească în 1926, pagina 70.
Citam:
„Statul român are dreptul să ceară tuturor cetăţenilor săi să cunoască limba statului. Este în interesul tuturor locuitorilor acestei ţări să cunoască limba oficială, căci numai astfel se pot închega legăturile sufleteÅŸti între toÅ£i locuitorii unei ţări care trebuie să aibăaceleaÅŸi interese generale ÅŸi aceleaÅŸi năzuinÅ£e. Neînvăţând limba statului, naÅ£ionalităţile se pun într-o stare de inferioritate, copiii lor care au aceleaÅŸi drepturi ca ale românilor de baÅŸtină nu vor putea merge cu folos mai departe, în învăţământul secundar sau superior, ÅŸi nici concura cu elevii români. Statul are obligativitatea morală de a le înlesni învăţarea limbii oficiale. Impunând limba română nu înseamnăcă se loveÅŸte în limba maternă sau că nu se recunoaÅŸte însemnătatea limbii în educaÅ£ia copiilor. Desigur că mijlocul cel mai firesc ÅŸi mai puternic pentru dezvoltarea sufletească a omului este limba sa proprie, iar locul pe care limba maternă trebuie să-l ocupe în ÅŸcoli este recunoscut de toÅ£i pedagogii, de toÅ£i educatorii.
Cu toate acestea, toatălumea este de acord că o limbă se învaţă mai uÅŸor dacă se începe cu învăţarea ei de la vârstă mai fragedă ÅŸi că în învăţământul primar copilul poate începe învăţarea altei limbi pe lângă limba sa maternă.
Predarea limbii străine trebuie însă să se facă în mod sistematic fără să se îngreuneze mintea copilului, ci el să ÅŸi-o asimileze pe nesimÅ£ite.”
Condus de aceste principii, Ion C. Brătianu, preÅŸedintele Consiliului de MiniÅŸtri, a dat în septembrie 1923 două circulare prin care dispunea ca în ÅŸcolile minorităţilor naÅ£ionale de orice grad, cu limbă de predare străină, să se înveÅ£e limba română.
Citam: „a) În ÅŸcolile primare, o oră pe zi în clasele I ÅŸi a II-a citire, exerciÅ£ii de intuiÅ£ie ÅŸi compunere, ÅŸi două ore pe zi în clasa a III-a ÅŸi a IV-a, citire, exerciÅ£ii gramaticale, exerciÅ£ii de intuiÅ£ie ÅŸi compunere,istoria ÅŸi geografia ţării.
Toate celelalte materii se predau, în restul orelor , în limba maternă.
b) În ÅŸcolile secundare trebuie să se predea în româneÅŸte: limba ÅŸi literatura română, istoria românilor, geografia ţării ÅŸi ConstituÅ£ia , în numărul de ore prevăzut în programa analitică”.
După cum se vede, toată tevatura care se-a facut de catre liderii UDMR , în jurul celor două materii – geografia ÅŸi istoria ţării – nu a iscat în 1923 nici un fel de protest. Doar dupa revolutie a fost inscrisa intre cererile maximale de catre actualii lideri ai maghiarimii. Din pacate in ultimii ani, guvernarea Basescu-Boc, la presiunile UDMR, pe linia unor cedari consecutive de atribute ale suveranitatii nationale a dat inapoi inca un pas, planuit de multi ani in ideologia revizionista maghiara. Acum au impus in prim plan, dupa Csibi Barna, problema "steagului si tzinutului Secuiesc". Maine va fi altceva…
Raspunsul e unul singur: aplicarea legii in spiritul SI LITERA SA!