Politicienii au găsit scuze multinaționalelor – Fac evaziune pentru că statul le...

Politicienii au găsit scuze multinaționalelor – Fac evaziune pentru că statul le ia impozit pe profit

0 116


Noaptea minții – parlamentarii vor să taie și din încasările anemice ale impozitului pe profit
Parlamentarii vor să mai reducă și încasările anemice ale statului din impozitul pe profit, propunând ca profiturile firmelor să nu mai fie taxate dacă se reinvestesc.
Potrivit unui proiect de lege semnat și din partea PNL, multinaționalele ar practica evaziunea fiscală, prin optimizarea fiscală agresivă, pentru că percep impozitul pe profit ca pe o pedeapsă și că, odată cu noua măsură, pentru români ar curge doar lapte și miere datorită investițiilor.
Atacul la logică este însă unul grosolan, având în vedere că multinaționalele, dacă tot își externalizează profitul evitând impozitarea, ar putea să-l investească ulterior.
Anul trecut, încasările din impozitul pe profit au fost de șase ori mai mici decât cele din contribuțiile salariaților. În aceste condiții, parlamentarii vor să scadă și mai mult aceste încasări, prin neimpozitarea profitului reinvestit. În România, colectarea la buget se află la cele mai joase niveluri dintre toate statele UE, iar problemele cele mai mari sunt exact la marile companii străine care, cu foarte puține excepții, declară profituri zero sau foarte mici sau, și mai grav, declară pierderi, ca în cazurile giganților din telefonia mobilă, de exemplu.
Pentru că a fost incapabil să pună în aplicare metode de contracarare a exportării profiturilor pentru evitarea impozitării, statul a impus, din acest an, un impozit de 1% pe cifra de afaceri, aplicat firmelor cu peste 50 milioane de lei cifra de afaceri, inclusiv cele care declară pierderi fiscale.
Deși impozitarea profitului se practică peste tot în lume, inițiatorii proiectului susțin că multinaționalele practică optimizări fiscale agresive pentru că se simt pedepsite.
Prin simplificarea sistemului fiscal și reducerea poverii imediate asupra profitului nerepartizat, se pot reduce încercările de evaziune fiscală sau de optimizare fiscală agresivă, deoarece companiile nu vor mai simți că sunt pedepsite cu un impozit doar pentru că s-au descurcat bine. Astfel, vor fi încurajate să acumuleze capital și să reinvestească fondurile în dezvoltarea și extinderea afacerii, în loc să recurgă la mecanisme complexe pentru evitarea impozitării”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Lapte și miere
Pentru cetățeni, pe termen lung, aceasta ar putea conduce la o creștere a nivelului de trai prin îmbunătățirea ofertei de locuri de muncă, creșterea salariilor și stimularea economiei locale prin investiții sporite, susțin parlamentarii.
Pe termen scurt, măsura poate determina o reducere a veniturilor bugetare, însă acest efect ar putea fi compensat prin creșterea activităților economice, investițiilor și productivității. În ce privește osanalele ridicate investițiilor străine, care ar ridica nivelul de trai în România, realitatea ultimilor 30 de ani contrazice flagrant conceptul.
Și asta pentru că singurele contribuții consistente colectate de stat sunt cele din salarii, iar salariile la companiile străine sunt, de regulă, apropiate de nivelul minim și în orice caz, cu mult inferioare față de cele din alte țări ale Uniunii Europene.
În momentul de față, nu locurile de muncă sunt deficitare, ci forța de muncă, românii alegând să emigreze în afara țării din cauza nivelului scăzut al salariilor din România. Să reduci și din puținul încasat la buget, pe motiv că așa s-ar extinde și s-ar dezvolta firmele în țara noastră este un nonsens, atâta timp cât profitul exportat prin evitarea impozitării ar fi putut fi reinvestit fără nicio barieră, dacă, într-adevăr, vreo multinațională și-ar dori acest lucru.
Un sistem prietenos
Actualul sistem fiscal din România, bazat pe impozitarea profitului obținut indiferent de destinația sa, limitează capacitatea întreprinderilor de a investi în dezvoltare și inovare, ceea ce poate afecta negativ creșterea economică pe termen lung, mai consideră inițiatorii.
Totodată, propunerea legislativă ar crește și atractivitatea investițională a României, prin adoptarea unui sistem fiscal prietenos cu investitorii, reducând, în același timp, și evaziunea fiscală.
În contextul unui mediu de afaceri din ce în ce mai competitiv la nivel global, România trebuie să adopte măsuri care să sprijine capitalizarea întreprinderilor și să încurajeze reinvestirea profiturilor în economia locală”, se mai precizează în motivarea proiectului de lege.

Sursa: național.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.