Politicile fiscale ale Guvernului in 2011

Politicile fiscale ale Guvernului in 2011

0 235

Obiectivul central al politicii fiscale pentru 2011 are in vedere recuperarea deteriorarii pozitiei fiscale prin reduceri substantiale de cheltuieli si suplimentarea veniturilor, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro, purtand semnatura ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
Programul economic de reformare a sistemului public a fost agreat de reprezentantii FMI, se mai arata in document. Prioritare pentru 2011 sunt reducerea numarului si a nivelului taxelor si tarifelor cu caracter nefiscal. Din cele 263 de taxe/tarife cu caracter nefiscal existente in august 2010, un numar de 249 au caracter national iar 14 au caracter local.
Au mai fost identificate 16 taxe/tarife care urmeaza sa fie comasate/redusee.

Cresterea economica: 1,5% in 2011, 3,9% in 2012 si 4,5 in 2013
Prognoza guvernamentala porneste de la o crestere cu 1,5% a economiei in 2011, urmata apoi de un ritm mediu anual de 4,3%. Potrivit datelor oficiale, cea mai ridicata crestere ar urma sa o aiba consumul populatiei, care va ajunge de la un ritm de crestere de 1,7% in 2011, la 4% in 2012 si apoi la aproape 5% in 2014. „Cererea interna se va situa pe o tendinta de crestere, sustinuta de reluarea investitiilot. Consumul anual al gospodariilor va inregistra un ritm mediu de 3,9% ceea ce reprezinta o calmare a inclinatiei spre consum, asteptandu-se o majorare a inclinatiei spre economisire”, se arata in document.

Combaterea evaziunii fiscale se muta in online
Pbotrivit documentului obtinut de HotNews, combaterea evaziunii fiscale are in vedere:
• reducerea fraudei – scadere fata 2010- 1,9%
• Reducecerea consumului pupulatiei – 3,7%
• Reducerea consumului guvernamental – 2,6%,
• Scadere constructii – 17,9%,
• Scadere servicii- 3,1%,
• Cresterea exporturilor- 19,0%,
• Cresterea importurilor- 10,7%.
• Deficitul de cont curent – 6,9 miliarde euro (5,7% din PIB
• Numar someri – 674.000
• Rata somajului – 7,5%
• Inflatia- 8,1 %

Calculele Guvernului pentru 2010
„carusel” (utilizate cel mai mult in cazul fraudarii bugetului prin neplata TVA) prin trainingul acordat inspectorilor de la Fisc, schimbarea informatiilor cu ajutorul mediului online, reorganizarea Vamii, si reinstituirea cadrului legal de acordare a esalonarilor la plata obligatiilor fiscale.
„Se are in vedere realizarea in mediu electronic a licitatiilor pentru vanzarea bunurilor sechestrate de Fisc, gestionarea informatizata a executarilor silite ca si transmiterea electronica a infiintare/ridicare a popririi asupra conturilor bancare ale debitorilor”, se mai spune in document.

Arieratele- autoritatile locale se misca prea lent
„Recenta achitare a arieratelor si facturilor restante din Sanatate a dus la o scadere drastica a arieratelor interne, dar plafonul stabilit pentru finalul lunii septembrie a fost din nou depasit datorita progreselor lente ale autoritatilor locale”.
Reducerea drastica a numarului de taxe limiteaza evaziunea fiscala, reduc riscul de eroare neintentionata a platitorului, simplifica birocratia, stimuleaza investitiile si aduc mai multi bani la buget, se mai arata in document.

Riscul principal in 2011: sistemul de pensii, care se asteapta sa conduca la deficite mari in anii urmatori
Bugetul anual va cuprinde in mod distinct credite bugetare pentru achitarea platilor restante din anul anterior. Nu pot fi facute angajamente noi daca nu sunt platite restantele de la titlul de cheltuieli respectiv, se mai arata in document.
Redresarea din 2011 este amenintata, in opinia Finantelor de diminuarea intrarilor de investitii straine, de mentinerea unei rate inalte a somajului si de efectele propagate ale crizei din Grecia. In plus, riscul principal la adresa politicii fiscale din 2011 vine din sistemul de pensii, care se asteapta sa conduca la deficite mari in anii urmatori, se mai arata in document.

Primele anuale si cele de vacanta se elimina
Politica salariala va urmari corelarea cu productivitatea, iar ajustarile vor fi asigurate prin eliminarea primei de vacanta si a premiului anual. Va avea loc o crestere salariala medie mai mare pentru cei cu salarii mici si mai redusa pentru cei cu salarii mari, concomitent cu diminuarea posturilor din sectorul bugetar. Vor fi prelungite masurile de diminuare a cheltuielilor cu bunurile si serviciile precum si a achizitiilor de autoturisme si mobilier. Vor fi definitivate standardele de cost si normativele de personal”, mai noteaza autorii documentului semnat de ministrul Finantelor.

Sursa: HotNews.ro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.