POLITICILE SCOLARE IN ROMANIA
VOR URMA MODELUL CONGO?
POLITICILE SCOLARE IN ROMANIA –IN ACELASI TREND CU UE SI SUA – SAU VOR URMA MODELUL CONGO?
In urma cu doua zile, intr-un comunicat de presa, salutam ca Romania prin noutatile legislative de la finele lui 2009 se aliniaza Europei incurajand functionarea la ciclul primar si prescolar a cadrelor didactice cu studii superioare.
Este vorba de noile dispozitii ale legilor 387 si 330 din 2009 care modifica legea invatamantului si statutul personalului didactic si introduc functiile de ,,profesori pentru invatamantul primar/prescolar” si ,,profesori in invatamantul primar/prescolar” unde exista temei suficient pentru incadrarea ca profesori a tuturor invatatorilor si educatoarelor care au absolvit dupa liceul pedagogic si studii superioare (indiferent de specializare). Aceasta reparatie pentru invatatorii si educatoarele care in timp- pana la aparitia noii specializari- si-au completat studiile este prevazuta si de Legea Educatiei Nationale (acolo este numita ,,profesor-invatator”) gratie vointei Doamnei Ministru Andronescu si a Premierului Boc de a indrepta discriminarile de pana atunci. Stenograma sedintei Senatului din 03.11.2009 cand s-a discutat despre OUG 40 arata ca Doamna Secretar de Stat Badea spunea ca ,,scopul acestei ordonante este acela de a face compatibil sistemul de educatie din Romania in ceea ce priveste conditiile de ocupare a posturilor didactice din invatamantul preuniversitar cu sistemul european de educatie,, si ca ,,proiectul de act normativ va fi pus in aplicare fara a fi nevoie de infiintarea unor noi organisme”.
Salutam si faptul ca salarizarea ,,profesorilor pentru invatamant primar/prescolar” si a celor care sunt ,,profesori” in invatamantul primar/prescolar (cei numiti ,,profesor-invatator,, de Legea Educatiei Nationale) se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata (S).
Aminteam ca, mai mult, Strategia „Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii” (la punctul 4. 5) si pachetul de legi al Comisiei Prezidentiale pentru educatie (art. 49) prevad recunoasterea ca profesori pentru invatamant primar si prescolar a tuturor educatoarelor si invatatorilor, deci si a celor fara studii superioare prin recunoasterea invatarii informale si nonformale (experienta, grade didactice, cursuri de perfectionare etc) ceruta de UE cu insistenta. Noua legislatie nu rezolva problema chiar atat de radical precum prevedea Strategia.. dar s-a rezolvat deocamdata prin noua legislatie macar incadrarea corecta ca profesori in ciclul primar si prescolar a celor care au deja dovada formala a studiilor superioare si liceul pedagogic la baza sau dupa caz a modulului psihopedagogic.
ZVONURI CARE NE PUN PE GANDURI
Fara a fi confirmate, circula zvonuri ca unii neprieteni ai cadrelor didactice din invatamantul primar si prescolar ar cauta sa nu plateasca la nivel de profesor S pe cei incadrati in noile functii punandu-le conditii suplimentare discriminatorii si ca s-ar interpreta nelegal si restrictiv prin neincadrarea ca profesori in invatamantul primar si prescolar a tuturor absolventilor de studii superioare cu liceu pedagogic la baza. Necoreland prevederi din acelasi text legal, necoreland prevederile legii noi cu alte acte legale in vigoare si necautand sa aplice vointa legiuitorului in cazul unor prevederi contradictorii ale textului legal, s-ar ajunge la discriminari in salarizare demne de teatrul absurdului incat ar fi mai slab salarizat cineva care are chiar de 3 ori mai multi ani de studii decat altul care preda la acelasi nivel scolar.
Voi da un exemplu de persoana publica (sper ca ma va ierta ca am folosit chiar aceasta speta). Printr-o interpretare absurda a noii legislatii ar insemna ca Doamna Secretar de Stat de la ministerul educatiei avand liceul pedagogic, licenta in Stiinte Economice si masterat in Management Educational (si care a fost 10 ani invatatoare, apoi inspector scolar general si formator) nu ar putea fi salarizata -in cazul ca ar opta candva din nou pentru ciclul primar- nici macar cat un coleg de la o clasa paralela care are doar liceul agricol si 3 ani la ID in noua specializare. Ar fi absurd si speram intr-o interpretare corecta a legii.
EXEMPLE DIN ALTE TARI
Iata state (dupa surse publice ale ONU) care acorda cadrelor didactice din ciclul prescolar si primar salarii egale cu ale celor din gimnaziu: Cehia, Danemarca, Anglia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Olanda, Noua Zeelanda, Portugalia, Scotia, Suedia, SUA, Chile, China, Egipt, Indonezia, Jamaica, Iordania, Filipine, Tailanda.
Iata state in care exista diferente insignifiante intre salariile din prescolar, primar si gimnaziu: Franta, Finlanda, Germania, Italia, Spania, Japonia, Uruguay.
Peru si Coreea salarizeaza mai bine cadrele didactice din prescolar si primar fata de cele din gimnaziu. Doar 4 – 5 state europene salarizeaza mai slab (cam cu 10%) pe cei din primar si prescolar fata de cei din gimnaziu si acestora Comisia Europeana prin documentele {SEC(2007) 931 SEC(2007)933} le recomanda la punctul 9 ca ,,este foarte important sa se asigure ca cadrele didactice din invatamantul prescolar si primar sunt de inalta calitate si ca acestea primesc sprijin social si profesional la nivelul pe care il necesita responsabilitatile lor,,. Mai citez din documentul european amintit: lit H. ,,intrucat atragerea de cadre didactice de inalta performanta in invatamant necesita asigurarea unui nivel corespunzator de recunoastere sociala, statut si remuneratie; lit I. intrucat cadrele didactice joaca un rol social si de dezvoltare important, care se intinde dincolo de frontierele traditionale dintre discipline, … Comisia crede ca toti profesorii vor avea de castigat daca sunt incurajati si sprijiniti de-a lungul carierei sa isi extinda si sa isi aprofundeze competentele prin mijloace formale, informale si nonformale si li se recunoaste oficial studiile formale si nonformale,,. Legiuitorul roman a avut intentia de a implementa la noi aceste recomandari prin prevederile legii 387 si ale Legii Educatiei Nationale incadrand ca profesori pe cei care fac dovada formala a oricaror studii superioare si liceul pedagogic la baza sau dupa caz a modulului psihopedagogic. Speram ca ordonatorii de credite sa nu incalce vointa Parlamentului si Guvernului.
Cei care incearca sa faca economii de cativa lei cerand sa mai faca inca o facultate pentru a fi platit ca profesor in primar si prescolar spre exemplu Doamnei Badea sau unuia care are 6 ani de liceu pedagogic, plus 4 de facultate, plus 2 de masterat, plus multime de cursuri, plus experienta impresionanta, plus grade didactice- le amintim ca documentul mai sus citat prevede urmatoarele la punctul 14. ,,Comisia subliniaza faptul ca timpul pe care cadrele didactice il petrec in sala de curs cu elevii este de neinlocuit si este preocupat de faptul ca proceduri administrative si birocratice crescande pot fi in detrimentul acestuia, precum si al timpului pe care cadrele didactice il petrec pregatind cursurile”. A trimite iar la formare initiala (in specializarea nou creata dar care pregateste pentru aceeasi fisa a postului) pe cineva cu o asemenea temeinica pregatire ar insemna si o dereglare fara noima a procesului de invatamant. Unii spun ca inca 3 ani acest cadru didactic ar trebui sa se invoiasca des de la scoala, sa ii fie mintea la taxe de studiu si examene, sa infierbante copiatorul scolii pentru referate – in loc sa se dedice clasei si pregatirii materialului didactic pentru lectii. Stiu colegi (si stiu aceste cazuri si ISJ-urile) de cadre didactice din primar si prescolar cu o astfel de pregatire care, pe langa orele din primar sau prescolar, predau cursuri (la sfarsit de saptamana) chiar la universitate, dar culmea, daca s-ar interpreta aiurea legea nu ar putea fi profesori la ciclul primar sau prescolar.
PRIN COMPARATIE -DESPRE ALTE MASURI CLAMATE DE ECONOMISTI
La noi se vehiculeaza masuri prin care s-ar reduce numarul de angajati din invatamnat cu 5% (15.000) iar in SUA, Camera Deputatilor a votat in 17 decembrie 2009, o lege prin care aloca 23 de miliarde de dolari pentru a crea 250.000 de noi locuri in educatie pe urmatorii 2 ani ca masura anticriza cerand statelor Uniunii ,,o reducere a marimii claselor, o reducere a numarului de elevi/studenti raportati la un profesor la nivelurile primar, secundar, si colegiu si universitate”. Exact invers de cat se intentioneaza la noi. In SUA intre 2000 si 2005 profesorilor le-a crescut salariul in medie cu 1000 de dolari.
Documente ale UE (invocate mai sus) arata textual ca o reducere a marimii claselor duce la cresterea calitatii actului educativ. Doar la noi se sutine de unii care nu au nimic in comun cu invatamantul, in mod lipsit de logica, opusul.
In Romania in 2009 au revenit in medie 16 elevi la un invatator in ciclul primar si 11 elevi la un profesor in gimnaziu. Se fac planuri de a mari numarul de elevi la 25-30.
Iata cum sta situatia in alte tari referitor la numarul de elevi la o educatoare:
• Finlanda -12,
• Ungaria -11,
• Islanda -5,
• Italia-13,
• Norvegia-12,
• Polonia-13,
• Slovacia-10,
• Spania-16, Suedia-12,
• Media europeana-15.
Cu totul alta este media prescolarilor la o educatoare in Africa -23.
Iata cum sta situatia in alte tari referitor la numarul de elevi la un invatator:
• Finlanda -16,
• Ungaria -11,
• Italia-11,
• Norvegia-12,
• Polonia-13,
• Spania-15,
• Suedia-12,
• Belgia -15,
• Media europeana-17,
• SUA- 16 elevi la un invatator.
Cu totul alta este media elevilor la ciclul primar in Africa -26.
Tot in privinta salarizarii si ideilor (la prima vedere excelente) de a introduce noi criterii de diferentiere intre cadrele didactice iata ce a spus Barack Obama: “administrarea unei salarizari bazate pe merit, ar fi un cosmar birocratic, predispus la coruptie si lipsa de onestitate, si ar submina cooperarea si colaborarea intre profesori”.
Aproape toate scolile publice din SUA folosesc o grila rigida de salariu care sa stabileasca salariile de plecare pentru profesori. Salariu se diferentiaza doar dupa anii de serviciu si nivelul studiilor absolvite. Acesta trateaza toate gradele ca fiind echivalente, indiferent de unde au fost obtinute sau in ceea ce profil.
O ultima bomba pe care nu imi vine sa o cred cand o citesc pe site-ul ONU: ,,In Romania va fi penurie de cadre didactice pana in 2015 si Romania va avea nevoie de cele mai multe noi cadre didactice (239,000) pana catre 2015. Deci pe primul loc in lume la penuria de profesori! Dupa noi la acest deficit estimat apar Congo (166,000), Uganda (95,000), Burkina Faso (81,000) and Kenya (80,000). Nu stiu ce a stat la baza estimarilor dar studiul este public, iar slaba salarizare este si in opinia documentelor UE un motiv pentru „scurgerea de creiere” a cadrelor didactice cu performante de varf spre posturi mai bine platite. Speram sa fie doar zvonuri ca s-ar pregati norme metodologice care sa ne inscrie pe trendul Congo si nu al UE si SUA. Speram ca finantistii si economistii sa sprijine ministerul educatiei si sa nu il oblige sa ia masuri impotriva trendului european. Poate si acest colaj de citate din documente publice sa ii faca sa nu confirme zvonurile.
Viorel Dolha
presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania