Polonezii il venereaza pe Jan Palach, noi il ignoram pe Liviu Babes
Liviu Cornel Babes a fost comemorat la 27 de ani de cand si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov. Revolutionari brasoveni, alaturi de fosti detinuti politic si Novembristi de la Uzina Roman au cinstit memoria celui care, in primavara lui '89, a facut primul pas catre Revolutia romana
Liviu Cornel Babes a fost comemorat la 27 de ani de cand si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov. Revolutionari brasoveni, alaturi de fosti detinuti politic si Novembristi de la Uzina Roman au cinstit memoria celui care, in primavara lui ’89, a facut primul pas catre Revolutia romana.
„Stop murder! Auschwitz = Brasov” a fost mesajul pe care Liviu Cornel Babes l-a scris pe un carton inainte de a se autoincendia. Gestul extrem pe care brasoveanul l-a facut a fost ascuns de autoritatile vremii, insa lumea a aflat de eveniment de la Radio Romania Libera. La inmormantrea martirului, in urma cu 27 de ani, au participat cateva sute de persoane.
Pentru Etelka Babes, sotia lui L.C. Babes, fiecare celebrare a martirului este un moment greu, rascolitor, cu intrebari si fara raspunsuri.
Toti cei care au luptat pentru schimbarea sistemului regreta ca, in ciuda miilor de jertfe, la conducerea Romaniei s-a perpetuat vechea nomenclatura.
Marius Boeriu, presedintele Asociatiei „15 Noiembrie 1987” constata cu durere diferenta dintre felul in care este onorat si respectat Liviu Babes in Romania si eroul Cehiei, Jan Palach, care si-a dat si el foc in semn de protest fata de intrarea trupelor sovietice in Cehoslovacia in 1968.
Liviu Cornel Babes si-a dat foc in data de 2 martie 1989, la varsta de 47 de ani. Era maistru la Fabrica de Prefabricate si membru in Uniunea Artistilor Plastici din Romania, filiala Brasov. In anul 1997 a fost declarat Erou – Martir.
Vifor Rotar