Ponderea agriculturii in PIB – doua decenii de cadere!

Ponderea agriculturii in PIB – doua decenii de cadere!

0 187

Ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut (PIB) a scazut de la 19% in 1990, la numai la 6,2% in prezent, iar acesta nu este un lucru rau deoarece o pondere mare a agriculturii in PIB nu exprima si o putere a economiei tarii respective, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Valeriu Tabara, intr-o conferinta pe teme de agricultura.
„O pondere mare a agriculturii in PIB inseamna elemente de nesiguranta pentru ca sistemul agricol nu se desfasoara sub elemente care sa te protejeze de riscuri. Este cel mai riscant sector economic deoarece depinde de factorii climatici. O pondere redusa a agriculturii in PIB, concomitent cu cresterea produsului intern brut inseamna o economie sanatoasa, dar si capacitatea celorlalte sectoare de a asigura resurse pentru aceasta zona economica cu riscuri. Daca eu am agricultura mai puternica decat serviciile sau industria de unde ma aprovizionez cu surse financiare pentru ca eu nu le pot produce. Problema este legata de dezvoltarea acestor servicii” a precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit economistului sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, sectorul agricol ar putea inregistra, anul acesta, o crestere de 0,3% ca potential in Produsul Intern Brut, in conditiile in care agricultura romaneasca reprezinta intre 7 – 8% din PIB, comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana, precum Polonia si Ungaria, cu cate 4%.
Ministrul Agriculturii a mai subliniat ca la ora actuala Romania nu mai are 9,4 milioane de hectare de teren arabil ca in 2002, ci intre 8,4-8,6 milioane hectare.
„Intre anii 2002 si 2010, suprafata arabila a Romaniei s-a redus cu un milion de hectare, pana la 8,4 – 8,6 milioane de hectare. Au disparut in medie o mie de hectare de teren arabil pe judet”, a spus Tabara. De asemenea, in aceeasi perioada, s-au redus cu 649.000 si exploatatiile agricole, de la 4,4 milioane la 3,8 milioane, in urma comasarii terenurilor. Aceste date au fost culese la actualul Recensamant General Agricol.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.