Ponta a dat de lucru Parchetului General – inundațiile din… 2014!
Competiția pentru Cotroceni se derulează cu ziceri peste ziceri ale candidaților. In situații face-to-face cu cetățenii, în media audio-vizuale sau in online….
Spectrul tematic abordat de prezidențiabili este de o diversitate dezarmantă și nu poate fi ușor rezumat.
Totuși, un leit-motiv nu este ocolit de niciunul. La modul adhortativ, actorii din campania prezidențială nu ezită să arate că una dintre prioritățile urmărite este lupta cu SISTEMUL. Despre care vorbesc în general, fără să puncteze foarte clar la ce anume se referă.
Cu puține excepții, candidații au făcut sau fac parte din sistem,respectiv din structuri administrative și de putere. De la nivel local, până la cele mai înalte demnități ale statului român.
Urmele vredniciei sau ale nevredniciei acestora sunt ușor de reperat, indiferent de retorica la care se dedau cu mai multă sau mai puțină nonșalanță.
De pildă, Victor Ponta a fost prim ministru și, pe vremea mandatului său, Codul fiscal a fost făcut harcea-parcea(bașca căteva sute de ofițeri introduși în sistem, n.r.). Intre altele, s-a introdus, absolut abuziv, măsura prin care cetățenii ce obțin venituri din chirii, indiferent de statutul acestora, sunt obligați să plătească CASS, chiar dacă aceștia sunt asigurați.
Norma fiscală amintită e valabilă și astăzi, cu obligații imperative pentru cca. 600.000 de contribuabilii…
„Tolba” este mare și grea și pentru Crin Antonescu, prezidențiabilul din partea coaliției de guvernare.
Acesta are o prezență îndelungată în viața publică, cam de prin 1992. In guvernarea CDR, cel numit mai la deal a fost ministru din partea PNL, alături de Valeriu Stoica, tot liberal și acesta.
Cel din urmă e cunoscut ca „nașul” pensiilor speciale pentru magistrați, aceste privilegii fiind legiferate în 1997, cu binecuvântarea celor din Executiv și a tuturor partidelor din coaliția acelor vremuri… Deci, implicit, și a imberbului ministru Crin Antonescu de-atunci!
Un alt episod „Victor Ponta”…tot din vremea in care era premierul României. In tandem cu Gabriel Oprea, a înlesnit adoptarea altor acte normative prin care categoriile de „speciali” s-au înmulțit alarmant, astfel că, astăzi, acești privilegiați „toacă” cca. 3,2 miliarde de euro/an, aproape cât fondul de pensii pentru cei 4,9 milioane de pensionari obișnuiți.
Prin legea adoptată, nu demult, de „frăția” PSD-PNL, vom scăpa de „speciali” abia în 2043…
Sistemul instaurat, iată, de-a lungul deceniilor postdecembriste pare a fi extrem de longeviv și aproape imposibil de destructurat de către deținătorii puterii din Romania, indiferent de orientarea politică a avestora!
Cei care au fost implicați, pe fond, în plămădirea acestuia vor putea, oare,să ia de piept inechitățile enorme ce au prins rădăcini de decenii?
Sau, poate, cei ce au astfel de antecedente fac doar „joc de glezne pentru a le trage alegătorilor, încă o dată, paiul prin gură…
P$:
O dezvăluire sideranta făcută astăzi de Victor Ponta, aspirant „independent,” pentru Cotroceni: în 2014, pe când era premierul României, a decis, în ascuns, să ridice o poarta de la hidrocentrala „Porțile de Fier” pentru a nu fi inundat Belgradul…
Și nu a luat măsuri să anunțe locuitorii din satele românești inundate ca urmare a deciziei luate,lasandu-i cu totul de izbeliște in calea apelor revarsate …
O declarație și o faptă de „cârlan politic”, după cum bine îl caracterizase seniorul Ion Iliescu !
Parchetul General va avea de lucru la încă un dosar de răsunet….
Pirau Toma