Ponta despre Justitie: Trebuie luate deciziile care nu au fost adoptate in ultimii 20 de ani
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, in privinta reformei in Justitie, ca trebuie iesit din „ceea ce este interesant pentru camerele de luat vederi” si luate deciziile care nu au fost adoptate in ultimii 20 de ani.
„Cred ca trebuie sa iesim putin din ceea ce e interesant pentru camerele de luat vederi si sa ne gandim la ce avem de facut pentru justitie, in justitia cu adevarat, sistemul de justitie, serviciul public pentru cetateanul roman si pentru cetateanul european, care are, din cand in cand, din pacate, de-a face cu sistemul de justitie din Romania”, a afirmat Ponta, la Cluj-Napoca.
Liderul social-democratilor a aratat ca exista inca judecatori mai presus de alti judecatori, mai presus decat procurorii.
„Trebuie sa luam deciziile astea pe care nu le-am luat de 20 de ani incoace. O sa spuna colegul meu Dan Sova ca suntem singura tara care mai avem un sistem de procuratura sovietic. S-ar putea sa aiba dreptate, pentru ca in Romania toata lumea fuge de decizii. Nu avem curajul sa spunem niste lucruri foarte clar”, a spus Ponta.
In opinia acestuia, justitia romaneasca are „probleme de structura”, care nu au fost rezolvate in ultimii ani.
„E mult mai simplu sa vorbesti de lupta anticoruptie; l-ai luat pe senatorul X, pe deputatul Y sau pe primarul Z si in felul asta ne facem ca uitam. Cateva milioane de romani care au un proces al lor mult mai important decat procesul primarului de la Cluj sau al senatorului de la Bucuresti si care proces nu se termina, nu reuseste sa ajunga la final, sau atunci, la final, daca nu are suficienti bani pentru un avocat bun, ajunge degeaba, pentru ca pierde”, a argumentat Ponta.
Potrivit acestuia, preocuparea ar trebui sa vizeze toate procesele. „Cum facem ca accesul la justitie al fiecarui cetatean roman sa fie cu adevarat garantat. Acum nu este garantat, si vorbesc cu oameni care probabil stiu cel putin la fel de bine acest lucru. Instantele uneori sunt foarte departate de posibilitatea materiala a cetateanului de a merge in fata unui judecator”, a aratat Ponta.
Presedintele PSD a afirmat ca trebuie gasite solutii practice, concrete, care se cauta si se aplica in tot ce inseamna tarile europene sau chiar in sistemul de drept ‘common law’ din Statele Unite ale Americii.
El s-a referit si la bugetele alocate justitiei, subliniind ca nu se poate vorbi de un sistem independent, atat timp cat banii sunt la ministrul Justitiei, invocand faptul ca exista o lege privind trecerea bugetului de la MJ catre ICCJ sau, eventual, catre CSM.
„In fiecare an, dam o ordonanta de urgenta prin care amanam intrarea in vigoare cu inca un an. De altfel, si anul acesta, in proiectul Legii bugetului de stat, la fel se spune. Deci, ne place ideea sa fie finantarea independenta pentru Justitie, dar nu cand suntem la putere”, a mai spus Ponta.
De asemenea, el a mentionat necesitatea unei dezbateri privind gradele de jurisdictie, care in prezent sunt trei, aratand ca, in opinia sa, un proces care se desfasoara mult mai repede si o incarcatura mai mica pentru judecator reprezinta o optiune mai buna decat cele trei grade de jurisdictie.
„Curti de apel sunt 15, n-au nicio legatura cu organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. Putem, intr-adevar, daca vorbim de dezvoltare regionala, de descentralizare, putem sa avem curajul sa avem opt curti de apel, exact cate regiuni de dezvoltare, si practic toate procesele sa se opreasca la curtile de apel, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie sa ramana doar cu (…) cateva cauze care, practic, sa dea, sa rezolve conflictele intre diverse curti de apel si sa dea o indrumare catre toate celelalte procese de acest gen. Ar putea fi eficient acest sistem, daca vrem sa fie eficient”, a mai spus Victor Ponta.