Ponta – un paralimpic la FOTE 2013

Ponta – un paralimpic la FOTE 2013

0 259
Artificiile colorate si, in general, explozia de culori de la FOTE 2013 au fost, pe langa delectarea participantilor si spectatorilor, si un camuflaj glamuros pentru ceea ce s-a petrecut in spatele decorurilor. Acolo unde nu patrund aparatele de filmat ale cameramanilor veniti la conferintele de presa in care inaltii oficiali europeni au elogiat eforturile depuse de organizatori pentru a asigura succesul festivalului. Nici laudele strainilor, nici bucuria sincera pentru rezultatele nesperat de bune ale sportivilor romani – 2 medalii de argint si una de aur – nu acopera insa suficient de bine spectacolul fara glorie din dosul infrastructurii pregatite cu eforturi supraumane. O perceptie vaga asupra muncii de organizare a avut unul din raportoarele FOTE, cehoaica Nycova, atunci cand, nehotarata intre dezamagirea in fata dezinteresului autoritatilor centrale si uimirea fata de ritmul cu care muncitorii au recuperat intarzierile, spunea la Brasov ca suntem maestrii lucrului facut in ultima clipa. Noi stiam asta de mult, dar pentru un oficial european era socant sa vada cu cata lejeritate se carpesc la noi lucruri care ar fi putut fi facute cu calm si competenta la vremea lor. 
Daca, pe parcursul intrecerilor si mai ales la finalul lor, primarul Brasovului si echipele pe care le-a dirijat au fost coplesiti de laude si aprecieri, la fel de asaltati au fost in ajunul festivalului. Banii pentru amenajarea patinoarului din Poiana si pentru asigurarea diverselor domenii de logistica au intarziat pana in ceasul al 14-lea, cand aproape nimeni nu mai credea ca grangurii de la Bucuresti mai au chef sa sustina financiar FOTE 2013. George Scripcaru spunea in timpul lucrarilor, impartit intre drumuri in Capitala si inspectii la bazele sportive, ca festivalul i-a mancat zilele. I-a mancat, de fapt, si noptile, dupa ce a fost nevoit sa supervizeze pana spre dimineata roboteala pe patinoar sau in alte locatii. Municipalitatea a preluat la un moment dat conducerea lucrarilor, dupa ce echipa angajata de ANST s-a declarat incapabila sa termine la termen amenajarea patinoarului. Nimic din aceasta transpiratie nu a razbatut la interfata cu publicul si sportivii a festivalului, unde s-au vazut doar sclipirea zapezii si luciul medaliilor, potentate de blitzurile aparatelor de fotografiat, avide sa captureze fastul premierilor si bucuria medaliatilor.
Un alt fel de sudoare incepe insa sa se prelinga pe imaginea evenimentului, inchis vineri in Poiana, dupa ce drapelul olimpic a luat calea Austriei si Liechtenstein-ului, tarile gazda ale FOTE 2015. Primul damf s-a simtit la discursul lui Victor Ponta cu ocazia deschiderii festivalului pe scena arenei Ion Tiriac. Pentru ca la eveniment fusese prezenta si Elena Udrea, premierul nu s-a abtinut sa strecoare aluzia ca festivalul a costat „cam mult” si ca va verifica el dupa ce se termina. Deja colportacii zvonurilor si carcotelilor menite sa compromita succesul unui festival pe care Ponta crapa ca nu si-l poate asuma singur si care seamana, oricum, suparator de mult cu cele in care s-a consacrat dusmanca blonda de la PDL, au inceput sa vehiculeze primele sume. Se vorbeste deja discret ca festivalul ar fi costat 50 de milioane de euro, dar plusacii merg pana la 80 de milioane, sarind peste zerouri ca la proba de trambulina.
Ca suma nu depaseste in realitate 2,5 milioane nu va conta pentru Ponta, daca vrea neaparat sa-l expuna pe Scripcaru probei de tir, sau slolomului printre minciunile uriase ale detractorilor. La diferenta asta de sume, Ponta nu se dovedeste doar paralel cu probele olimpice din zona Brasovului. Este de-a dreptul paralimpic.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.