Ponta VS AmCham: taxele în România sunt mai mici decât în SUA...

Ponta VS AmCham: taxele în România sunt mai mici decât în SUA şi în ţările europene

0 1016
 

 

 

 

 

 

 

"Întreb încă o dată: TVA ÅŸtiu că nu s-a modificat, ba chiar l-am scăzut, cota unică nu s-a modificat. Eu Å£in foarte mult cont ÅŸi am un foarte mare interes ca mediul de afaceri să aibă în România un mediu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de români. Åži trebuie să-mi fac datoria faţă de români în primul ÅŸi în primul rând", a spus Ponta. El a precizat că taxele în România sunt, în acest moment, mai mici decât în SUA ÅŸi în ţările europene, cu excepÅ£ia Bulgariei.
"Åži sunt convins că în România în acest moment toate taxele sunt mai mici ÅŸi decât în SUA ÅŸi decât în majoritatea covârÅŸitoare a ţărilor europene, cu excepÅ£ia Bulgariei, dacă nu mă înÅŸel", a adăugat Ponta.
Măsuri fiscale anunÅ£ate de Guvern determină o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii români trebuie să o suporte ÅŸi totodată vor afecta negativ investiÅ£iile ÅŸi competitivitatea produselor româneÅŸti, apreciază reprezentanÅ£ii AmCham.
"AmCham România îÅ£i exprimă îngrijorarea faţă de noul val de impozite ÅŸi taxe anunÅ£ate în ultima vreme de către Guvernul României. Împreună cu creÅŸterile de fiscalitate impuse deja în legislaÅ£ie, fără o consultare prealabilă ÅŸi transparentă cu mediul de afaceri, astfel de decizii determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaÅ£i să o suporte", se arată într-un comunicat al Camerei de ComerÅ£ Americane în România – AmCham, organizaÅ£ie care reuneÅŸte 350 de companii americane, internaÅ£ionale ÅŸi locale, cu investiÅ£ii totale de peste 10 miliarde dolari ÅŸi 200.000 de locuri de muncă.
Totodată, investitorii arată că lipsa de coerenţă ÅŸi consisteţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum ÅŸi intervenÅ£iile frecvente ÅŸi imprevizibile ale Guvernului în economie provoacă distorsiuni în mecanismele pieÅ£ei, dificultăţi în planificarea afacerilor, cu consecinÅ£e deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investiÅ£ională ÅŸi competitivitatea economică a României.
"În lipsa unei strategii de Å£ară careia să i se circumscrie, sistemul fiscal românesc, în loc să se modernizeze prin mecanisme eficiente ÅŸi echitabile în sprijinul dezvoltării ţării ÅŸi al eforturilor mediului de afaceri în condiÅ£iile actuale grele de piaţă, este în pericol să devină un factor de obstrucÅ£ie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de corupÅ£ie, evaziune fiscală ÅŸi creÅŸterea comerÅ£ului ilicit cu produse accizabile", a adăugat sursa citată.
Investitorii atrag atenÅ£ia în mod special asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentară a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor ÅŸi instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a construcÅ£iilor speciale.
"Departe de a reprezenta o soluÅ£ie sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creÅŸterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiÅ£ii, scăderea locurilor de muncă ÅŸi dificultăţi economice în cascadă. Măsuri precum creÅŸterea preÅ£ului pentru carburanÅ£i sau taxe pe construcÅ£iile speciale se vor reflecta în creÅŸterea costurilor de producÅ£ie ÅŸi implicit a preÅ£urilor produselor româneÅŸti diminuând competitivitatea acestora pe pieÅ£ele externe. Nu în ultimul rând, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României, nefiind în linie cu prevederile directivelor europene", se arată în comunicatul AmCham.
Nu în ultimul rând, AmCham reiterează ideea privind ineficacitatea majorărilor de taxe ÅŸi a introducerii de noi impozite, prin creÅŸterea arbitrară a fiscalităşii, ÅŸi solicită Guvernului ÅŸi Ministerului FinanÅ£elor Publice "să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate faţă de mediul de afaceri ÅŸi societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF ÅŸi ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor".
 
Accize majorate si impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale
Conform intelegerilor cu FMI si prevederilor Bugetului pe 2014 accizele vor creÅŸte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaÅ£iei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creÅŸterea accizelor la benzină ÅŸi motorină ÅŸi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun ÅŸi alcool.
Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenÅ£i la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaÅ£i urmând să fie vărsaÅ£i într-un fond special destinat investiÅ£iilor în infrastructura rutieră. Totodată, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcÅ£iile speciale exceptate până în prezent, a anunÅ£at premierul Victor Ponta.
Impozitul pe construcÅ£ii speciale va fi 1,5% din valoarea construcÅ£iei ÅŸi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, ÅŸi în funcÅ£ie de trotuare ÅŸi semne de circulaÅ£ie, fiind pus ÅŸi pe jgheaburi ÅŸi piloni antene telefonie mobilă, radio ÅŸi tv, instituÅ£iile publice fiind însă scutite de plată.
Impozitul va fi impus atât firmelor româneÅŸti, cât ÅŸi celor străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum ÅŸi firmelor cu sediu social în România înfiinÅ£ate conform legislaÅ£iei europene.
Vor fi exceptate de la plată instituÅ£iile publice, institutele naÅ£ionale de cercetare-dezvoltare, asociaÅ£iile, fundaÅ£iile ÅŸi alte persoane juridice fără scop patrimonial, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru introducerea impozitului. Impozitul va fi aplicat pentru construcÅ£ii precum centrale hidroelectrice, staÅ£ii ÅŸi posturi de transformare, staÅ£ii de conexiuni, centrale termoelectrice ÅŸi nuclearo – electrice, piste ÅŸi platforme, sonde de Å£iÅ£ei, gaze ÅŸi sare, rampe de încărcare – descărcare, coÅŸuri de fum ÅŸi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleÅŸtee, iazuri, bazine; ecluze ÅŸi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaÅ£ie, marcaje, etc), linii ÅŸi cabluri aeriene de telecomunicaÅ£ii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri ÅŸi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcÅ£ii pentru transportul energiei electrice, canale de irigaÅ£ii.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.