Portocalele – un cadou al naturii de sarbatori

Portocalele – un cadou al naturii de sarbatori

0 157

Unul dintre fructele care ne amintesc de aroma sarbatorilor de iarna sunt portocalele. Fara acest miros si gust dulce – acrisor, specific citricelor, Craciunul pare mai sarac.
Portocala este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii, fiind cel mai raspandit fruct dintre citrice.
Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate.
Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Portocala este un aliment eficient in remediul indigestiei cronice. Aceasta „linisteste” sistemul digestiv, stimuleaza fluxul sucurilor digestive prin imbunatatirea digestiei si cresterea apetitului.
Portocala este benefica in tratarea constipatiei, fiind un adevarat medicament natural impotriva acesteia.
In urma mai multor studii efectuate s-a constatat ca anumiti compusi din portocala sunt eficienti in lupta impotriva cancerului esofagian, orofaringian (cancer al gurii si gatului), cat si stomacal. Cercetatorii au constatat ca riscul de aparitie a acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus.
Sucul de portocale este considerat un aliment excelent pentru copii – previne scorbutul si rahitismul si ajuta cresterea. Este indicat si bebelusilor dupa varsta de 4 luni, constituindu-se intr-un veritabil supliment de vitamine.
De asemenea, fiind o excelenta sursa de calciu si vitamina C, este recomandat in bolile oaselor si ale dintilor.
Sucul de portocale indulcit cu miere este foarte bun pentru bolile de inima. De exemplu, se foloseste in caz de infarct, perioada in care se recomanda consumul de suc ce aduce organismului un supliment important de vitamina C.
Portocalele impiedica formarea pietrelor la rinichi. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition informeaza ca femeile care consuma 1/2 – 1 litru de suc de portocale, grepfrut sau mere in fiecare zi isi reduc semnificativ riscul de a face pietre la rinichi.
Portocalele trebuie mancate dimineata, pe stomacul gol – in masura in care sunt tolerate de stomac -, inainte de pranz si de cina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.