Portret de Primă Doamnă …Brigitte, mai în vârstă cu aproape 24 de...

Portret de Primă Doamnă …Brigitte, mai în vârstă cu aproape 24 de ani decât Emmanuel Macron !

0 711

Prezentă mereu alături de soţul ei, Brigitte Trogneux este o Primă Doamnă cum Franţa nu a mai avut. Trogneux este cu aproximativ 24 de ani mai bătrână decât Macron, un fapt care a obsedat presa din întreaga lume. „Dacă aş fi cu 20 de ani mai bătrân decât soţia mea, nimeni nu s-ar fi întrebat dacă este o relaţie legitimă”, a declarat Macron pentru Le Parisien. „Numai pentru că soţia mea este cu 20 de ani mai în vârstă decât mine spun oamenii că nu este rezonabil”, a adăugat el.

Însă D.na Trogneux nu a lăsat valul de porecle insultătoare din presă – „Prima bunică a Franţei”, „Barbie la menopauză” şi aşa mai departe – să o oprească de la a fi o prezenţă constantă alături de Macron pe tot parcursul campaniei electorale, dar şi după instalarea la Elysees.În faţa celor care privesc cu scepticism femeile care au o relaţie cu bărbaţii mai tineri, faptul că şi-a sărutat soţul pe scenă, la evenimente de

campanie, pare un act de sfidare.„Fără ea, nu aş fi eu”, a spus Macron despre soţia sa, după victoria din primul tur de scrutin al alegerilor. Fostă profesoară de teatru, ea l-a sfătuit pe soţul ei, care i-a fost, de altfel, elev, cum să se comporte pe scenă şi cum să rostească discursurile pentru a vrăji publicul.

Povestea lui Emmanuel Macron şi a lui Brigitte Trogneux a început când actualul preşedinte al Franţei, atunci în vârstă de 15 ani, a luat parte la o piesă de teatru regizată de viitoarea sa soţie, relatează CNN. Trogneux, care s-a născut într-o familie burgheză de ciocolatieri din Amiens, avea pe atunci o viaţă obişnuită. Avea o carieră stabilă, predând literatură franceză, latină şi teatru, era căsătorită cu un bancher, Andre Louis Auziere, şi avea trei copii.

Nu este clar când au început cei doi să aibă o relaţie romantică, dar Macron i-ar fi spus încă de la 17 ani: „Indiferent ce vei face, eu mă voi căsători cu tine”. „Nimeni nu va şti când povestea noastră a devenit o poveste de dragoste. Acest lucru ne aparţine nouă, acesta este secretul nostru”, a subliniat la un moment dat Prima Doamnă.

Părinţii lui Macron s-au opus relaţiei şi ar fi încercat să îi despartă pe cei doi, trimiţându-l pe adolescent la studii la Paris. „Iubirea a distrus totul în cale şi m-a dus la divorţ. Era imposibil să îi rezist”, a mărturisit Trogneux pentru Paris Match în 2016. Ea a divorţat de Auziere în 2006 şi s-a căsătorit cu Macron un an mai târziu şi s-a mutat la Paris, pentru a preda.
În 2015 a renunţat la carieră pentru a se concentra pe cea a soţului ei, care era atunci ministru al Economiei. „În fiecare seară discutăm şi repetăm ce am auzit unul despre celălalt (…). Trebuie să fiu atentă la tot, să fac totul pentru a-l apăra”, a spus viitoarea Primă Doamnă.
Cei doi au decis să nu aibă copii, dar Trogneux are deja doi fii şi o fiică, toţi adulţi. Sebastien, Laurence şi Tiphaine au o relaţie bună cu preşedintele şi au făcut campanie alături de tatăl lor vitreg. De altfel, la 39 de ani, Emmanuel Macron este deja bunic: el are şapte nepoţi vitregi.”Nu avem o familie clasică, nu poate fi negat acest lucru. Dar există mai puţină iubire în această familie? Nu cred. Poate că este mai multă decât în familiile convenţionale”, a spus preşedintele-ales în campanie.

PREMIERĂ ÎN ISTORIA FRANŢEI: Elysée a publicat luni pe site ”Charta transparenţei referitoare la statutul soţiei şefului statului”, care precizează rolul, temele de acţiune şi mijloacele atribuite lui Brigitte Macron, relatează AFP.”Nu este vorba despre un statut juridic, ci de un angajament, care este valabil doar pentru Brigitte Macron şi doar pe durata mandatului lui Emmanuel Macron. El nu va fi constrângător pentru succesorii săi şi nici pentru soţiile/soţii lor”, a declarat pentru AFP anturajul lui Brigitte Macron.
Este pentru prima oară în istoria Republicii a V-a când un text stabileşte negru pe alb rolul şi mijloacele soţiei preşedintelui, până acum informale şi adesea opace. Acest text a fost stabilit ”de către preşedinţie, cu avalul lui Brigitte şi Emmanuel Macron”, adaugă aceeaşi sursă.

El răspunde în parte promisiunii din campanie a lui Emmanuel Macron de a pune capăt ”unei ipocrizii franceze” prin crearea unui statut juridic al soţiei preşedintelui. Însă nu merge până la a fi o lege sau un decret, după ce o petiţie împotriva unui statut oficial a adunat, în această vară, peste 300.000 de semnături.Charta îi recunoaşte în principal un ”rol de reprezentare” alături de preşedinte, în special la reuniunile internaţionale, şi îi stabileşte un ”rol de supervizare” a recepţiilor la Elysée.
Ea poate, de asemenea, ”să participe la acţiuni naţionale şi internaţionale, create împreună cu alte soţii de şefi de stat, în special în lupta împotriva modificărilor climatice sau violenţelor cărora le sunt supuşi femeile şi copiii”.De asemenea, ea ”răspunde solicitărilor” şi ”susţine, prin patronajul sau prezenţa sa, manifestaţii cu caracter caritativ, cultural sau social sau care contribuie la strălucirea internaţională a Franţei”.”Doamna Brigitte Macron va fi de asemenea însărcinată să menţină o legătură continuă de ascultare şi relaţii cu actorii societăţii civile în domeniile dizabilităţilor, educaţiei, sănătăţii, culturii, protecţiei copilului sau egalităţii între bărbaţi şi femei”.

Preşedintele va putea, în plus, să o însărcineze cu ”misiuni de reflecţie şi propuneri” care vor fi făcute publice, la fel ca şi agenda acesteia.În ceea ce priveşye mijloacele, aşa cum s-a anunţat, ea se sprijini pe doi consilieri prezidenţiali puşi la dispoziţia sa şi a unui secretariat.Ea nu beneficiază de vreo remuneraţie şi nici de cheltuieli de reprezentare ori buget propriu.Mijloacele în vederea funcţionării sunt luate din bugetul preşedinţiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.