Postul Craciunului – legende si superstitii
Traditiile folclorice au contribuit la respectarea interdictiilor prescrise de post. O serie de credinte, legende si superstitii au avut drept scop respectul pentru prescriptiile postului.
Perioada postului Craciunului declanseaza si intretine intre numeroasele pregatiri in vederea unei bune si optime desfasurari a actelor ceremoniale si obiceiurilor ce alcatuiesc repertoriul sarbatorii.
Inca din prima saptamana de post incep pregatirile legate de insusirea repertoriului de colinde prin repetitii organizate ale cetelor de colindatori.
Acum au loc o serie de acte ceremoniale si ritualice care tin de substratul mitico-magic al acestei sarbatori. In perioada Postului se pregatesc preparatele din carne de porc care vor face parte din darurile rituale oferite colindatorilor sau performerilor obiceiurilor.
De asemenea, se macina graul din care se vor prepara alte daruri rituale din aluat. Pregatirile pentru marea sarbatoare culmineaza in cele trei zile de dinaintea sarbatorii, dar mai ales in Ajun, cand se matura curtile, se prepara colacii, cozonacul, sarmalele si toate bucatele pentru seara Craciunului incepand cu ora zero cand expira interdictia crestina. Acum se gatesc interioarele „pe la use cu struturi / Pe la blide cu sterguri / Si-n cornul cuptorului / Pana petitoruluiâ€. Asadar, este vorba de o gatire ritualica a interiorului mai ales la casele cu fete, sarbatoarea avand caracter pronuntat de fit de trecere.
Perioada Postului de Craciun ca si a posturilor de peste an inseamna o abstinenta la alimente de origine animala, pentru ca sa se smereasca toti crestinii. in afara interdictiilor la alimente din aceasta grupa postul avea prescriptii si de alt ordin.
In aceasta perioada nu se canta cantece de veselie, nu se joaca, nu se face joc, nici ospete sau nunti, in scopul respectarii acestor interdictii, omul din popor a pus sa actioneze credinte, superstitii si legende. Se crede ca cine se va casatori in post si va face nunta va avea parte de mari nenorociri. Se mai crede ca cine va juca in post va capata slabie de picioare sau matrici. De asemenea, se crede ca celui care va hori in post i se vor face bube la gura si pe limba.
Cele mai multe credinte se leaga de respectarea interdictiilor la alimente de origine animala. Se crede ca cine va manca de dulce va ajunge negresit in iad unde va fi supus celor mai cumplite chinuri. De asemenea, se mai crede ca cine va manca de dulce va fi biruit si chinuit din plin de diavol, se va usca pe picioare si va fi banit de Dumnezeu de tot.
Dimpotriva, se crede ca cine va posti tot postul va fi ferit de toate relele, i se vor ierta pacatele, il va ajuta Dumnezeu ca sa scape de chinurile iadului si de la ispita lui Satan.
Este clar ca perioada posnilui a avut o contributie la statornicirea unui climat etico-moral sanatos, aspiratie dintotdeauna a omului de la tara.