Postul Maicii Domnului indeplineste orice dorinta
Postul Adormirii Maicii Domnului incepe pe 31 iulie si tine pana in ziua praznicului, 15 august. Se lasa sec in seara zilei de 31 iulie, iar cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte ; de asemenea, postul se prelungeste si in ziua sarbatorii insesi, daca aceasta cade miercurea sau vinerea, facandu-se dezlegare la untdelemn, peste si vin.
Postul Adormirii Maicii Domnului este randuit de Biserica spre aducerea aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare si de postul cu care ea insasi, dupa traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.
Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durata (Postul Nasterii Domnului, Postul Pastilor, Postul Sfintilor Apostoli si Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui trebuie pusa prin sec. V, cand cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat si cand sarbatoarea Adormirii ei a inceput sa primeasca o mai mare importanta.
Maica Domnului este vazuta de religia crestina ca o mediatoare intre muritorii de rand si D-zeu, este cea care se roaga pentru noi si ne ajuta si ne insoteste in tot locul spre iertarea pacatelor.
Ortodocsii tin aceasta abstinenta inainte de marea sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului timp de doua saptamani incheiate, pe cand, la catolici, postul Sfintei Marii se reduce la o singura zi : ziua ajunului sarbatorii (14 august).
Este o perioada randuita de Biserica Ortodoxa pentru intoarcerea la pocainta si smerenie, la dragostea pentru Maica Domnului si pentru semenii nostri. Dintre toate posturile de peste an, cel care tine cu credinta postul Maicii Domnului si se roaga are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta.
De fapt, postul Sfintei Marii este penultimul din acest an bisericesc.
In aceste doua saptamani, vom sarbatori si Schimbarea la Fata din 6 august, praznic ce-L proslaveste pe Fiul lui Dumnezeu, cand Sfintii parinti au acordat dezlegare la peste, vin si untdelemn. In restul postului se mananca ulei si se bea vin numai sambata si duminica. Preotii ne indeamna sa tinem Postul Sfintei Marii din dragoste pentru Maica Domnului, cea care ne ajuta la nevoi. Nu este un post de tristete, cum e cel al Pastelui. E un post al bucuriei, cum spun si cuvintele rostite in ziua Adormirii: „Mutatu-te-ai din moarte la viata si de pe pamant la cer!“.
Rugaciunea catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu
• „Imparateasa mea cea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor mihniti, acoperirea celor necajiti, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu il stii, dezleaga-l precum vrei, ca nu am alt ajutor afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin!“