Postul Sfintei Marii: 1 – 15 august

Postul Sfintei Marii: 1 – 15 august

0 298

Pe data de 1 august, ortodocsii tin cel de-al patrulea post de peste una dintre cele mai importante perioade ale verii din viata unui crestin.
Postul Sfintei Marii dureaza pana la marele praznic, inchinat Maicii Domnului, pe 15 august.
Este o perioada ce face referire la momentele noastre de pocainta si sfintenie in care ne marturisim duhovnicului nostru pacatele, il ajutam pe aproapele nostru, indepartand din calea noastra lespedea resentimentelor, apoi ne impartasim cu Sfintele Taine.
In aceste zile de post este firesc sa reflectam si asupra unui principiu mentionat intr-un valoros documentar al ortodoxiei: Didahia (VI, 2): „Daca poti purta tot jugul Domnului desavarsit vei fi, dar daca nu poti, fa ce poti”.
In perioada postului inchinat Sfintei Marii, credinciosii vor participa la marea sarbatoare imparateasca, Schimbarea la Fata (6 august), praznic ce-L proslaveste pe Fiul lui Dumnezeu si Sfintii parinti au acordat dezlegare la peste. La finalul postului, urmeaza Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscuta in randul credinciosilor sub numele de Sfanta Maria Mare.
De fapt, postul Sfintei Marii este penultimul din acest an bisericesc. Pe 29 august, la sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul va fi ultima zi de post din acest an bisericesc, care se sfarseste la 31 august.
Legat de postul Adormirii Maicii Domnului exista cateva traditii populare care se pastreaza din mosi-stramosi. Se spune ca, pentru sanatate si noroc, se posteste in cele doua zile obisnuite ale saptamanii, miercurea si vinerea.
Pentru dusmani insa se posteste numai sambata si duminica, dar este mare pacat. In vechime, cei care aveau dusmani de moarte posteau martea laolalta cu toate animalele din curte. Conform traditiei, nu aveau voie sa manance „nici mata, nici vita, nici om”.
Postul Sfantei Marii este unul dintre cele mai importante. Prin el se ajunge la purificarea trupeasca. Iar daca postul fizic este insotit de rugaciuni, de ganduri bune si de fapte bune, atunci purificarea este si spirituala.
Postul de mancare permite o curatare a organismului dand, de asemenea, accesul la unele energii inchise in noi din cauza pacatelor noastre. Din aceste considerente se ajunge la un echilibru energetic si spiritual si majoritatea celor care tin post indelungat se simt nemaipomenit.
In lacasurile sfantelor manastiri, calugari sau calugarite, inalta rugile lor catre Maica Prea Curata si Pururea Binecuvantata Fecioara Maria.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.