Potentialul agroturistic din Vama Buzaului ar putea egala Branul

Potentialul agroturistic din Vama Buzaului ar putea egala Branul

0 282

Vama Buzaului necesita un program de dezvoltare rurala bine pus la punct pentru promovarea agroturismului din zona. Prima probelma care trebuie rezolvata este trezirea interesului si implicarea comunitatii locale: abilitatile, traditiile, cunostintele si energia locuitorilor sunt principalele resurse pentru dezvoltare.
Judetul Brasov reprezinta cea mai importanta destinatie turistica din centrul tarii. Conform « Cadrului strategic de dezvoltare durabila a turismului din judetul Brasov », document elaborat de Consiliul Judetean Brasov in colaborare cu U.S.A.I.D. prin programul R.A.D.P. in perioada august 2005 – februarie 2006, ecoturismul si agroturismul sunt doua forme de turism care pot si trebuie dezvoltate in continuare. Pentru turistii care cauta vacante active, “coridorul Prejmer-Teliu – Vama-Buzaului” poate oferi in Vama-Buzaului o destinatie alternativa la zona Bran-Moeciu.
Vama-Buzaului detine un considerabil potential de dezvoltare a agroturismului si ecoturismului, datorita resurselor naturale existente. Este un areal relativ izolat, linistit si nepoluat, situat in sud-est-ul judetului Brasov, marginit de depresiunile Tara Barsei si Intorsura Buzaului, la poalele Muntilor Ciucas, la o distanta de aproximativ 40 de km de municipiul Brasov pe DN 10.
Infrastructura este destul de dezvoltata, avand in componenta acces rutier, feroviar, trasee montane omologate precum si cai de telecomunicatii fixe si mobile. Cea mai apropiata gara de comuna Vama Buzaului se afla in orasul Intorsura Buzaului, pe tronsonul careia se afla construit cel mai lung tunel din tara (de 5 kilometri).
Din punctul de vedere al resurselor turistice de care dispune aceasta zona, amintim cateva resurse turistice naturale, antropice si structuri de cazare.
Resursele turistice naturale ar fi: Cheile Pirustii – situate la poalele muntilor Ciucas; malurile de pamant “festungurile” (in numar de 6); „chisatorile“ sau „urlatorile“ – fenomen hidrologic cu front liniar de izvoare cu depuneri de tuf calcaros; izvoarele Albele – fenomen hidrologic cu front liniar de izvoare cu depuneri de tuf calcaros; versantii cu smirdar de pe Muntele Rosu.
Printre resursele turistice antropice se numara: ruinele Capelei Catolice sec. XVIII; cladirea fostului pichet de graniceri; parcul cu sculpturi in aer liber.
Structurile de cazare sunt destul de putine la numar, dar se intentioneaza promovarea lor pe viitor si dezvoltarea capacitatii lor de cazare:12 pensiuni turistice rurale cu 50 locuri, dintre care 11 nu si-au reinnoit certificatele de clasificare obtinute in 1997; 4 cabane turistice neclasificate, cu 88 locuri, pe valea Dalghiului.
In anul 1993 a fost initiata o actiune de demarare a agroturismului si ecoturismului in Vama – Buzaului in cadrul unui program de parteneriat cu o asociatie de promovare a turismului din Piemonte, Italia. Din pacate, rezultatele proiectului nu au fost cele scontate si din cele 13 pensiuni turistice rurale care au fost infiintate si au activat in perioada respectiva, toti proprietarii, cu exceptia unuia singur au renuntat la activitatile turistice. Ca atare, am considerat ca trebuie cunoscute problemele cu care se confrunta ori s-au confruntat cei care au avut pensiuni si care au renuntat la exploatarea acestora, de ce alti locuitori nu au infiintat altele, cu ce fi pot fi spijiniti de catre autoritati. Toate aceste amanunte sunt importante deoarece la ora actuala in localitate exista doar o singura pensiune rurala clasificata care are o capacitate de 4 locuri. Pentru ca localitatea sa devina o statiune turistica de interes local, este nevoie ca pe langa investitiile autoritatilor locale si judetene, locuitorii din zona sa agreeze ideea si sa se implice in activitatea de turism cu propriile lor cunostinte si bani, in primul rand, pentru infiintarea de spatii pentru primirea turistilor si a unor unitati de alimentatie publica.
Unul dintre criteriile de atestare ca statiune turistica de interes local, conform H.G.867/2006, este ca in localitate trebuie sa fie clasificate minim 100 de locuri de cazare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.