Potirul pierdut s-a întors acasă după un veac de peregrinare
Vasul sacral pierdut în 1916, în timpul Primului Război Mondial, a fost descoperit cu câteva zile înainte de a fi scos la vânzare, la o licitaţie, în Germania. După blocarea licitaţiei, a fost nevoie de un an întreg pentru ca vasul liturgic sa revină la Braşov
Vasul sacral pierdut în 1916, în timpul Primului Război Mondial, a fost descoperit cu câteva zile înainte de a fi scos la vânzare, la o licitaţie, în Germania. După blocarea licitaţiei, a fost nevoie de un an întreg pentru ca vasul liturgic sa revină la Braşov. Duminică, de hramul Sfântului Bartolomeu, va fi prezentat comunităţii evanghelice din Ţara Bârsei şi va fi sfinţit, urmând să intre în ritualul liturgic.
Povestea vasului de cult începe în urmă cu mai bine de trei veacuri. Pe atunci, un diplomat, în drumul său spre Moscova, din motive neplăcute, a fost nevoit să rămână pentru o perioadă în comunitatea braşoveană. În semn de mulţumire pentru găzduire şi ospitalitate, ambasadorul a donat Bisericii Evanghelice potirul făurit din argint aurit. Gestul a rămas gravat pe potir, pe care este inscripţionată, printre altele, donaţia ambasadorului extraordinar şi consilierului regal, domnului Heintz, din Danemarca.
Obiectul de cult este cu atât mai important, cu cât poate fi privit ca un simbol al Reformei religioase a lui Martin Luther.
Anul acesta sunt marcaţi şi 500 de ani de la Reforma lui Luther şi 475 de ani de la începutul reformei religioase la Braşov. Revenirea potirului este o mare bucurie cu atât mai mare pentru comunitatea evanghelică. „Noul potir”, aşa cum este numit, a fost folosit pentru ultima dată în 27 august 1916, tot la hramul Bisericii.
În vremea aceea, însă, în graba plecării populaţiei maghiare şi săseşti din calea trupelor româneşti, potirul, alături de alte obiecte, a dispărut. Zeci de ani nu s-a mai ştiut nimic de el, iar în comunitate nu se vorbea despre asta.
Vasul a fost descoperit anul trecut, de un profesor universitar din Hanovra, în catalogul unei licitaţii ce urma să se desfăşoare în câteva zile.
Imediat au început procedurile de blocare a licitaţiei, printr-un avocat din Kohln. În Braşov, avocatul şi consilierul local FDGR Arnold Ungar a sesizat Parchetul.
După o colaborarea interstatală, s-a făcut o anchetă, iar cel care l-a deţinut, l-a returnat comunităţii.
Duminică, vasul va fi prezentat comunităţii evanghelice din Braşov şi din Ţara Bârsei, care se reuneşte la sărbătoarea de hram a Bisericii. Despre celelalte obiecte, deocamdată nu se ştie nimic.
În tezaurul sacru pierdut atunci se află, între altele, un alt potir – „cel vechi”, cum era numit. Este un potir gotic, din secolul al XV-lea, şi o cristelniţă din anii 1670, pentru botezul la domiciliu.
Vifor Rotar