POVESTEA MARTISORULUI

POVESTEA MARTISORULUI

0 563

Exista multe povestiri, povesti si legende legate de martisor. In una dintre acestea se spune ca de mult tare, soarele a fost furat de un zmeu si dus la castelul lui. Oamenii s-au intristat si s-au ingrijorat, caci fara caldura si lumina soarelui n-ar mai fi putut trai.
Un voinic si-a facut atunci curaj si a pornit catre castelul zmeului, ca sa elibereze soarele. Dupa o calatorie presarata cu tot felul de primejdii si care a durat din vara pana catre sfarsitul iernii urmatoare, tanarul a ajuns la castel si s-a luptat vitejeste cu zmeul, pe care a reusit sa-l infranga, in cele din urma. Si astfel, soarele a fost readus pe cer, dar voinicul a fost ranit grav, si din ranile lui sangele se scurgea pe albul zapezii, impletind, parca, un fir alb-rosu.
Soarele a inceput sa topeasca zapada si primele flori gingase, ghioceii, au vestit venirea primaverii. De atunci, fetele si baietii impletesc fire alb-rosii de matase, ca simbol al iernii si primaverii, de care se prinde un banut de argint, simbol al soarelui fara de care n-ar exista viata pe pamant.

Obiceiuri de martisor
Este datina ca parintii sa lege la 1 martie copiilor sai cate o moneda la gat sau la mana. Scopul punerii sau legarii martisorului este de a avea noroc in decursul anului, sa fie sanatosi si curati ca argintul cu venirea primaverii si peste vara sa nu-i apuce si scuture frigurile. Punerea martisorului se face de regula in zorii zilei, pana nu rasare soarele.

Cu apa din neaua de 1 Martie se spala fetele peste tot anul pentru a fi frumoase si dragastoase
In ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor fir rosu, ca sa faca poame multe.

La luna plina se scoate banutul de la gat si se cumpara cu el cas dulce si vin rosu pentru ca fetele sa aiba culoarea casului si sa fie rumene ca vinul.

Daca de 1 Martisor e vreme frumoasa atunci vom avea o primavara luminoasa.
Martisorul se poarta de la 1 martie pana cand se arats semnele de biruinta ale primaverii : pana se aude cucul cantand, pana ce infloresc ciresii ori trandafirii, pana ce vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.