Povestea stejarului din Iași care l-a impresionat pe președintele Emmanuel Macron
„La 31 mai 1927, generalul Henri Mathias Berthelot a revenit la Iaşi, cu zece ani după eroicul 1917, pentru a fi omagiat ca mare prieten al României. Ceremonia a avut loc în vechea Piaţă a Primăriei (locaţia de astăzi), unde generalul francez a primit defilarea trupelor române şi a plantat cu mâna sa un stejar în vârstă de 10 ani, evocator al eroicului an.
Stejarul şi bustul generalului, amplasat aici, în faţa Institutului «Notre Dame de Sion» (unde funcţionase şi un spital militar francez la 1917). Din punct de vedere urbanistic, bustul şi stejarul lui Berthelot făceau parte din ceea ce era odinioară Piaţa Primăriei (atunci când vechea clădire a Primăriei se afla pe locul Teatrului).
Piaţa aceasta poate fi scoasă din uitare şi pusa în valoare prin cele câteva elemente care încă se mai păstrează, din vechiul ansamblu (Casa Balş 1805, statuia lui Miron Costin, 1888 s.a.). Elementul de greutate al peisajului urban era dat de Casa Balş, recent restaurată (Corpul vechi al Filarmonicii). Aceasta restaurare părea a fi punctul de început în recuperarea acestei Pieţe. Ce a urmat a anulat însă această posibilitate…
Piaţa era individualizată prin preţiosul pavaj din bazalt negru, atât de caracteristic vechiului oras – capitala. Scoaterea acestui pavaj şi contopirea piaţetei în aria mai largă a Pietonalului «Stefan cel Mare» a fost o iniţiativă nepotrivită, care a răpit ceva din farmecul vechiului Iaşi, din «parfumul» acelei locaţii. Personalitatea vechii Pieţe, individualitatea sa, era completată de amintirea vechilor ceremonii publice care aveau loc în această piaţă civică.
Istoricul ieşean Sorin Iftimi a publicat o scrisoare deschisă în care spune povestea stejarului plantat de generalul Berthelot la Iaşi şi simbolistica acelui moment istoric.Stejarul şi bustul generalului Berthelot alcătuiesc un «loc de memorie» doar împreună,subliniaza scrisoarea deschisă a istoricului ieşean .