Prefectura se implica in localitati brasovene calamitate
Pe lista localitatilor calamitate de furia apelor rupte din ceruri zilele trecute se afla si 12 localitati brasovene.
Pe moment, pe aceasta lista, provizorie inca, se afla patru orase – Rasnov, Brasov, Zarnesti si Victoria, precum si opt comune – Bran, Moeciu, Vulcan, Sinca, Beclean, Sambata de Sus, Lisa si Ucea. Acestea au cerut Prefecturii Brasov sa fie trecute pe lista localitatilor care au fost calmitate in urma inundatiilor cauzate de ploile torentiale.
In fiecare dintre acestea s-au constituit comisii locale de evaluare a pagubelor, a declarat prefectul de Brasov, Ion Gontea. Insa asta nu inseamna ca raportarile nu vor fi verificate la sange, a adaugat acesta.
„Prin ordin de prefect am decis consituirea unor comisii tehnice, de la Brasov, compusa din reprezentanti ai unor servicii deconcentrate care vor dubla comisiile locale. Evaluarea care se face acum este doar una fizica. Abia dupa aceea se va trece la evaluarea cantitativa si se vor stabili si valorile de despagubire.”
Sunt nelamurit, dar poate nu sunt atat de priceput: evaluarea fizica nu este si cantitativa? In sfarsit…
Prefectul a mai precizat ca, probabil, la sfarsitul saptamanii viitoare, lista definitva a pagubelor inregistrate in judetul Brasov va fi trimisa la Bucuresti, la Ministerul Administratiei si Internelor.
Aceasta lista va fi intocmita conform unor criterii de prioritate, in functie de gradul de urgenta. Gonþea a precizat insa ca, dat fiind bugetul de austeritate rezultat din actuala criza – de parca, in lipsa acesteia, nu s-ar fi gasit alt motiv de „austeritate” – este posibil ca despagubirile sa nu fie acordate de minister la valoarea integrala a paugubelor inregistrate. Daca s-ar despagubi integral, cu ce s-ar mai plati lefurile celor pusi pe langa instalatiile de ars gazul?
La fel cum, a mai spus prefectul, este mai mult ca sigur ca nu se vor acorda despagubiri pentru casele si anexele distruse care nu au avut autorizatie de constructie, Lucru cu care orice om de bun simt trebuie sa fie de acord. Pacat ca apele rup numai din ilegalitatile saracilor, nu si a imbogatitilor de carton.
Raportarile din judet insa nu s-au finalizat. Mai sunt localitati ca, de pilda, Bodul, cu 300 de hectare de culturi distruse, plus podul, in care nu s-a putut face estimarea pagubelor pentru ca apele inca nu s-au retras de pe terenuri si continua sa curga vijelios din munti.
Dan Bota